Avrupa'ya gidebilmek için İzmir'i mesken tutan Suriyeliler, cami içlerinde sabahlarken tuvalet ihtiyaçlarını da çeşmelerden karşılıyor. Bu durumun, cami görevlileri ve cemaatte rahatsızlığa sebep olduğu belirtildi. Konak ilçesi Basmane semtindeki Çorakkapı Camisi'nde, bu sebeple yatsı namazından sonra kapılar kilitlemeye başladı.

Sabah namazına geldiklerinde caminin tıkabasa dolu olduğunu belirten vatandaşlar, çözüm yolu olarak girişleri geceleri kapatmakta bulduklarını anlattı. Camideki işgalin önlenmesi için polis çağırmalarına rağmen durumun değişmediğini, sığınmacıların geceleri kullanmaya devam ettiğini söylediler. Cami görevlileri ise gün içinde bahçe kapısını da açık bıraktıklarını, böylece sığınmacıların su ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebildiğini belirtti.

Öte yandan sokakta yatmak zorunda kalan Suriyelilere yönelik olarak 11 sivil toplum kuruluşu adına, Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi bir açıklama yaptı. Terzi, "Daha bugün Suriyelilere, Çorakkapı Camisi'nin kapıları kapatıldı. Yetkililer, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde İzmir'in kapılarını mültecilere kapatmaya çalışıyor. Yüzlerce mülteciyi zorla, mültecilerin 'açıkhava hapishanesi' dediği ve gitmek istemediği kamplara yolluyorlar. Buna rağmen binlerce Suriyeli mülteci, Basmane'nin ara sokaklarında yaşam mücadelesi veriyor. Bazı derneklerle sağlıkçılar ve tercümanlardan oluşan 20 kişilik ekiple geçen pazar, sağlık ve saha taraması yaptık. Mültecilerin acil kişisel hijyen, temizlik ve gıda ihtiyacı var. Aksi halde salgın hastalıklarla karşılaşabiliriz. Bu insanlar aylardır banyo yapamıyor. Bebekler, anne sütü ve mama olmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Otel ve gıda fiyatları, normal fiyatın çok üzerinde. Neden İzmir Fuarı'nın kapıları bu insanlara kapatıldı? Bir deprem olsa, İzmirliler sokakta kalsa fuara giremeyecek mi? Gezici sağlık istasyonu olmayacak mıydı? İhtiyacı olanlara ücretsiz ilaç verilmeyecek miydi? İzmir'in yöneticilerinin de öyle olması gerekiyor. Mültecilere sahip çıkılsın. Bu insanlık dramını seyretmeyin." dedi.