Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen bombalı saldırı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Tatvan ilçe örgütleri tarafından yapılan yürüyüş ve basın açıklaması ile kınandı.

DBP ilçe binası önünde bir araya gelen aralarında HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), KURDÎ-DER, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri ile çok sayıda vatandaşın bulunduğu grup, Cumhuriyet caddesi boyunca yürüdü.

'Suruç’ta insanlık katledildi IŞİD barbarlığını ve işbirlikçilerini lanetliyoruz' pankartı ile 'Dünya IŞİD’di devlet IŞİD’medi', 'Yıkık kente umut taşıyorlardı' ve 'Zulmün olduğu yerde tarafsızlık namussuzluktur' dövizlerini taşıyan vatandaşlar attıkları sloganlarla katliamı kınarken, Tatvan Yaşam AVM binası önüne kadar yürüyen grup burada oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.

Caddede bulunan araçların katliamı korna çalarak protesto ettiği yürüyüşte, KESK üyeleri de Kobani’ye oyuncak götürmeyi planlayan gençlerin anısına beraberinde getirdikleri oyuncakları taşıması dikkat çekti.

Tatvan AVM binası önünde son bulan yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan HDP Tatvan İlçe Eşbaşkanı Bedirhan Epözdemir, yapılan katliamın planlı olduğunu öne sürdü. AKP’nin Kürt düşmanlığı üzerine IŞİD ile kurduğu ilişkilerin unutulmaması gerektiğini kaydeden Epözdemir, “Suriye’de, Türkiye’de de DAİŞ’i AKP zihniyeti yaratmıştır.” dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ise katliamın halklara dönük yapılan provokasyonların bir devamı olduğunu kaydederek, “Ağrı’da yapılan provokasyonların sorumlusu ortaya çıkmış olsaydı, bugün bu katliam yaşanmamış olacaktı.” ifadesini kullandı. Rojava devriminin halklar için bir umut yarattığını savunan Irgat, “Söz veriyoruz, Rojava devriminin inşası tamamlanacaktır. Barış, kardeşlik ve özgürlük mücadelesi kazanacaktır.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yapılan beş dakikalık saygı duruşu ile eylem sona erdi.