Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısında hayatlarını kaybeden HDP Bursa Parti Meclisi Üyesi Ferdane Kılıç ve oğlu Nathan Kılıç için Bursa’da tören düzenlendi.

Anne ve oğlunun cenazesi, saat 12.30 sıralarında Acemler'den alınarak geniş güvenlik önlemleri altında Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan HDP Bursa İl Başkanlığı önüne getirildi. Ferdane Kılıç'ın tabutunun üzerine Abhazya bayrağı, Nathan Kılıç'ın tabutunun üzerine ise başka bir bayrak serildi. Cenazelerin getirildiği yollarda geniş güvenlik önlemleri alındı.

Törene, 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin Bursa milletvekili adayı olan baba Metin Kılıç ile patlamada yaralanan kızı Sinem Kılıç, Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve yüzlerce partili katıldı. Tören alanının çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Partililer, polis barikatından sıkı kontroller sonrası içeri girdi. Alanda bulunan partililer ise polisin ardından içeri girenleri tekrar aradı. Jandarmanın dedektör köpekleri de içeride bomba araması yaptı.

Parti binası önünde Çerkezce, "Ferdane ve Nathan Sizi Yaşatacağız" yazılı pankart açıldı. Tabutların gelmesiyle alanda bulunanlar "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Katil Devlet", "Katil Erdoğan" şeklinde sloganlar attı. Kalabalık, Suruç'ta ölenlerin isimlerini tek tek okuyarak, "Yaşıyor" diye bağırdı. Ardından HDP Bursa eş başkanları ile yakınlarını kaybeden aile yakınları konuşma yaptı. Konuşmalar sık sık sloganlarla kesildi.

Milletvekili Asiye Kolçak, öldürülen 32 insanı unutmayacaklarını ve kanlarının yerde kalmayacağını dile getirdi. Ferdane ve Nathan'ın yanı sıra ölen 32 insanın katili olarak AK Parti hükümetini gösteren Kolçak, "Sizler öldürmeyi iyi bilirsiniz. Biz ise yaşatmayı seçeceğiz, barışı seçeceğiz. Sizleri unutturmayacağız, katilleri döktükleri kanda boğacağız" diyen Koçak, zaman zaman duygulu anlar yaşadı.

Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise o kalabalığın içine IŞİD militanlarının nasıl sokulduğunu sorarak, "Karanlık güçler, bugün cinayetlerini IŞİD'e işletiyorlar. Dağlarda ormanlarımızın, hayvanlarımızın yakılması, Roboski'deki cinayetler, kadınların öldürülmesi bir planın parçasıdır. Suruç bu planın son halkasıdır. Rojava'da birlikte yaşamaktan ürken Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, çeşitli ırktan, dinden insanın işbirliği yapmasını içine sindiremedi. Asıl korktukları bu. Bu korku onları boğacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ferdane Kılıç'ın cenazesini kadınlar omuzladı, Nathan Kılıç'ın tabutunu ise gençler omuzlayarak cenaze aracına kadar taşıdı. Anne ile oğlunun cenazesi, ikindi namazına müteakip Nilüfer ilçesi Ataevler Şeyh Edibali Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Hamitler Mezarlığı’nda toprağa verilecek.