Adana’da Seyhan Nehri'ne uçan araçta kızını kaybeden aile, kaza sonrası yapılan haberlerin düzeltilmesini istedi. “Yakınların acısını hesaba katmayan bir haberciliği kabul etmiyoruz.” diyen öğretmen anne ve baba, gazetecileri sorumlu yayıncılık yapmaya davet etti.


2 Eylül 2014 günü Yeni Baraj Mahallesi, Dilberler Sekisi civarında ‘aşırı hızlı ve alkollü’ olduğu iddia edilen sürücü E.K.’nin kontrolünü kaybetmesi neticesi, kullandığı otomobil Seyhan Nehri’ne uçtu. Kazada Berfin Alçiçek ve arkadaşı Ceren Kürülük, hayatını kaybetti. 7 ay 8 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan sanık E.K. yargılandığı Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme, alkollü araç kullanma” suçundan 7 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Sanığın cezası, iyi halden 5 yıl 10 aya indirildi. Berfin’nin öğretmen babası Yalçın ve Funda Alçiçek, karar sonrası avukatları Tugay Bek ile üyesi oldukları Eğitim–Sen’de basın toplantısı düzenledi. Kazanın arından basında çıkan gerçek dışı haberlerin kızlarının anısına saygısızlık boyutuna vardığından kendilerini bir kez daha yaraladığını ifade eden Yalçın Alçiçek, “Adli Tıp raporu ile Ceren ve Berfin’nin kaza sırasında alkollü olmadığı kesinleşmiştir. Tutanaklar, Adli Tıp Kurumu raporu ve toplanan tüm deliller kazanın ne şekilde yaşandığını açığa çıkarmıştır. Mahkeme, sürücünün kendisini kurtarmak kastı ile yaptığı gerçeğe aykırı savunmalara itibar etmemiştir.” dedi.

Bu tür ölümlü kazalarda ‘ölen öldü, bütün suçlamalar ölenindi’ şeklinde kurgulanmış bir savunma dilinin acılarını artırdığını ifade eden Yalçın Alçiçek, şunları söyledi: “Kaybettiğimiz kızlarımızı, tartışmaya kazanan sebebi yapmaya, aileleri ve yakın çevreyi buna alet etmeyi toplumsal vicdanla uyuşmadığını belirtiyoruz. Ebeveynler olarak amacımız kanıksanmış trafik kazalarına, sakat kalan ve hayatını kaybedenlere karşı bir nebze olsun farkındalık uyandırmaktır. Hayatını kaybeden kızlarımızın ardından toplumsal normlardan sapmış izlenimini vererek, bunu haberleştirmek, geride kalan yakınlarının acılarını hesaba katmayan bir haberciliği ahlaki bulmuyoruz. Haberin yapılması ne kadar hak ise onun araçlarını ve dilini oluşturmak da o oranda ahlaki olmalıdır.”

Yargılamada çıkan karar doğrultusunda Berfin’i zan altında bırakan haberlerin düzeltilmesini dileyen Yalçın Alçiçek, “E.K.’nın henüz 1 ay önce ehliyet almış olması, acemiliği, alkollü ve aşırı hızlı olarak araç kullanıyor olması kazaya sebebiyet vermiştir. Sürücü belgesi verilirken gerçekçi bir değerlendirme yapılmıyor olması bu kazaya zemin hazırlamıştır. Yeni kayıpların yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemelerin ve idari tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. Avukat Tugay Bek’de basın mensuplarının haber yaparken daha titiz davranması gerektiğinin altını çizdi.