On bir ayın sultanı Ramazan'da özellikle iftar vakti yaklaştıkça araç sürücüleri arasındaki tartışmalar da artıyor. Aileleriyle iftar yapma telaşına düşen sürücülerin zaman zaman istenmeyen olaylara sebebiyet verdiğini belirten uzmanlar, "Her şeyden önce araç sürücüleri birbirlerine saygılı ve anlayışlı olmalı, Ramazan hoşgörü ayıdır. İftara yetişmek için acele edip, kendinizi ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyin." uyarısında bulunuyor.

İftar saatinde evlerine veya davet edildikleri yerlere yetişmeye çalışan sürücüler, acele ve dikkatsizliğin kurbanı oluyor. Emniyet verilerine göre de oruçlu olan sürücülerin iftar vaktine yakın saatlerde dikkatlerinin azalmaya başladığı, vücudun durgunlaştığı görülüyor.

Ramazan'ın yaz mevsimine denk geldiği için günlerin uzamasıyla oruç süresi de arttığına dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner, şunları kaydetti: "Özellikle akşam saatlerinde risk. Araç kullananlar başka zamanlardan çok daha fazla dikkatli olmak mecburiyetinde. Çünkü o saatlerde iftira doğru dikkat dağılır, konsantrasyon odaklanma zayıflar, kaza riski artar. Onun için ilk yapılacak şey; kesinlikle hızlı gitmemek. Hızlı gitmeyen insan hem düşünme zamanını kullanabilir, hem ani olay esnasında tepki zamanını kullanabilir, reaksiyon frendeki kullanabilir. Ayrıca olmasını istemeyiz kaza olursa da şiddeti düşük olur. Yaralanmayla sadece hasarla atlatabilir. Sürücülerimize diyoruz ki Ramazan’ın uzun günleri dolayısıyla araç kullanma mecburiyetinde olmadıkça araç da kullanmasalar iyi olur. Oruçlu sürücünün, eğer imkanı var ise evine gitmek için iftar saatinden önce trafiğe çıkmayı düşünmesi gerekir. Eğer bu mümkün değilse iftar saatinden sonra trafiğe çıkmak daha uygun olacaktır. "

SİGARA TİRYAKİSİ SÜRÜCÜLER DE HOŞGÖRÜLÜ OLMALI

Ramazan ayının sadece aç kalma manasına gelmediğini belirten Avukat Güner, şu tavsiyelerde bulundu: "Ramazan demek hoşgörü demek, Ramazan demek diğerlerine saygı demek; Ramazan demek sabırlı, hele akşam saatinde ‘iftara geç kaldım’ diye sabırsızlık yerine daha erken saatte yola çıkmasında yarar var. Yol verme sabırlı olun, sıkışıklık olmayınca münakaşasına girmeyin. Açlık, susuzluk özellikle açlıktan ziyade susuzluk önemli su kaybettiği zaman kan dolaşımı yavaşlar o da dikkat dağılımı yapar. Sigara içenler için de üzerine bir misli daha fazla stres biniyor. Sinirlilik biniyor, moral bozukluğu biniyor. Araç kullanmak daha fazla tehlikeli olabiliyor. Sabırlı, sakin olup diğer sürücülere saygılı bir şekilde acele etmeden hareket etmek lazım."