Spordan uzak yaşamak ve yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek, kan yağlarının yani kolesterolün yükselmesine neden oluyor. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkarıyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, kolesterol sorunu bulunan kişilerin eğer dışarıda yemek yiyecek ise yağ içeriği en düşük olan besinleri tercih etmesi gerektiğini söyledi. Hamzaoğlu, "İş hayatında bazılarımız sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalabiliriz. Bu durumda salata ve ızgarada pişmiş et yemekte fayda var. Vücuttaki kolesterolü artıran faktörlerin başında yağ oranı yüksek yiyecekleri tüketmek geliyor. Kolesterolü düşürmenin yolu, yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmekten geçiyor." dedi.

Kalp sağlığı için beslenmede yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmek yeterli. Bir tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edilebilir. Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için az yağlı veya yağsız et, süt, peynir ve yoğurt tüketilmeli. Hayvansal gıdalar grubunda yer alan tavuk, balık ve kırmızı et belirli miktarlarda kolesterol içeriyor. 100 gram orta yağlı bir balıkta yaklaşık 85 miligram, 100 gram derisiz tavuk etinde 80 miligram ve 100 gram dana etinde 90 miligram kolesterol bulunuyor. Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkla ve hangi miktarda yenildiği. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı etin haftada 1 ile 2 kez, yaklaşık 100 gram tüketilmesi öneriliyor. Haftada 2 kez, haşlanmış 1 tam yumurtanın 1 dilim beyaz peynir (30 gram) yerine yenmesi yararlı. Dikkat edilmesi gereken, o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta olmaması. Tatlı tüketiminde ise ağır hamur tatlılar yerine haftada 1 ile 2 gün, protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlılar tercih edilmeli."

Beslenmede posalı besinlerin yani sebze, meyve ve bakliyat tüketiminin artırılması uyarısında bulunan Hamzaoğlu, "Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğini tercih etmek, kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla tüketmek, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemek, pirinç pilav yerine bulgur pilavını tercih etmek, haftada 2 ile 3 kez protein içeriği yüksek kuru baklagiller tüketmek, kalp sağlığı açısından önemli. Günde 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün azar azar ve sık beslenmek önemli. Böylece vücudun çalışma hızı artarak kolesterolün dokularda kullanımı sağlanmış oluyor. Susamadan su içmek, gün içinde 8-10 su bardak su tüketmek de sağlık için çok önemli." dedi.