Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayr, Suriye devlet Başkanı Esad'ın siyasi veya askeri yolla gideceğini söyledi.

Bakan Al-Cubayr, Suudi Arabistan’ı ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi.

Al-Cubayr mevkidaşı ile başta Suriye olmak üzere Yemen, Arap-İsrail anlaşmazlığı, Irak ve diğer bölgesel konuların yanı sıra ikili ilişkileri ele aldıklarını söyledi.

Suudili Bakan; Suriye konusunu ele almak için, Suudi Arabistan, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye’nin yarın Viyana’da bir araya geleceğini belirtti. Bu toplantının ardından başka ülkeleri içeren geniş katılımlı bir toplantının düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Cubayr; “Geçmişte de söylediğim gibi Suriye’deki çözüm belli. Beşşar Esad ya barışçıl siyasi bir çözümle gider veya askeri bir çözüm sonrası gönderilir. Ancak bunların sonucunda da Suriye’de herhangi bir varlığı olmayacak. Bunun için dünyadaki müttefiklerimizi ikna etmeye çalıştık. Birçok müttefik ülkeyi çözümün siyasi olması konusunda bir araya getirmeyi başardığımızı zannediyorum. Böylece çözüm daha hızlı olur.” dedi.

İRAN VE RUSYA’NIN SURİYE KONUSUNDAKİ NİYETLERİNİ BİLMEMİZ LAZIM

“Geçtiğimiz hafta Viyana’da dört ülkenin (Suudi Arabistan, ABD, Türkiye ve Rusya) katılımıyla toplantılar oldu. Dün Fransa’da Suriye’de ılımlı muhalefeti destekleyen ülkelerin yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı düzenledik.” diyen Suudi Dışişleri Bakanı, “İran ve Rusya’nın Suriye konusunda ki niyetlerini anlamak için bu iki ülkeyi test etmemiz gerektiği konusunda anlaşmaya vardık. Eğer gerçekten barışçıl bir çözüm istiyorlarsa seçenek belli. Onlardan duymak istiyoruz. Eğer Esad gidiş tarihinin belli olduğu barışçıl bir çözümün olacağına inanmıyorlarsa bu Rusya ve İran’ın tutumlarında ciddi olmadıkları anlamına geliyor. Bize de güç dengesini değiştirmek için muhalefete verdiğimiz desteği arttırmaktan başka bir yol bırakmamış olacaklar.” şeklinde kunuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı ziyareti sırasında bugün Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz tarafından kabul edildiğini ve görüşmelerin verimli geçtiğini ifade etti.

İngiliz Bakan, ayrıca Riyad temasları sırasında Veliaht Prens ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayıf, İkinci Veliaht ve Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman, Milli Muhafız Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ile de bir görüşme yaptı.