Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde tabela şirketle çiftçilerden mısır aldıkları ve paralarını ödemedikleri iddiasıyla yargılanan 8 sanıktan üçü 540'ar yıl hapis ve 8 milyon 100'er bin lira para cezasına çarptıırıldı.

Kocaeli'nde tabela şirket kurup 2011 yılında mısır hasat döneminde Kırkağaç'a gelerek çiftçiden mahsul alımı yaparak güven sağlayan şahıslar, iddiaya göre, 90 çiftçiden ön avanslı 2 milyon 175 bin liralık mısır aldı. Çiftçiden piyasa fiyatının üzerinde alınan mısırlar Adapazarı'ndaki bir depoya götürüldü. Ancak çiftçiler, 1 milyon 632 bin liralık alacaklarını günü geldiğinde alamadı.

Çiftçiler, mahsullerini alan sanıklara bir türlü ulaşamayınca Kocaeli'ne geldi. Ancak gösterilen adreste firmayı bulamadı. Dolandırıldıklarını anlayan çiftçiler, şikayetçi oldu. Yapılan soruşturmada çiftçilerin mahsullerini alan şirketin kağıt üzerinde faaliyet gösterdiği, fiiliyatta şirketin olmadığı belirlendi.

Yapılan soruşturma sonucunda M.Ç., E.Ç., N.N.,O.K., M.Y., Y.E., R.K.Ö. ve H.T.Z. hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açıldı.

Yapılan yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanıklardan M.Ç., E.Ç. ve N.N'yi nitelikli dolandırıcılık suçundan her bir mağdur için 90 kez 6'şar yıl hapis ve 90'ar bin lira para cezası olmak üzere toplam 540'ar yıl hapis 8 milyon 100'er bin lira para cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, sanıkların para cezasını 24 taksitle ödemesine hükmetti.

Rekor cezaya çarptırılan üç sanığın, suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması ve verilen hapis cezasının süresi ve ölçülülük ilkesi göz önüne alınarak tutuklanmalarına karar verildi. Diğer sanıklar O.K., M.Y., Y.E., R.K.Ö. ve H.T.Z'nin beraatlerine karar verildi.

Dava, temyiz için Yargıtay'a gidecek.