Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 9 Mayıs Cumartesi günü temelini atacağı şehir hastanesinin seçim yatırımı olduğunu söyledi. Hastane arazisiyle ilgili hukuki sorunların çözülemediğini dile getiren Aydın, “Ortada yargı kararları varken itilaflı bir araziye hastane temeli atılması sadece seçim öncesi bir yatırım bir şovdur. Buraya hastane yapılamayacaktır. Bursa Tabip Odası ve ilgili Akademik Odalar olarak konunun takipçisi olacağız.” dedi.

Hükümet tarafından ‘Kamu-Özel Ortaklığı’ yöntemiyle yapılması planlanan Bursa Şehir Hastanesi’nin temeli 9 Mayıs 2015 tarihinde AKP Bursa Milletvekili adayı olan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından atılacak. Bursa Tabip Odası arsa ilgili hukuki sorunlar çözülmeden temel atılmasına düzenlediği basın toplantısıyla tepki gösterdi.

Hastanenin maliyeti, ihalesi ve kime yaptırılacağına dair de bilgilerin muallak olduğunu belirten Başkan Aydın, “Hastane yapılması planlanan arazi üzerinde hukuki bir problem var. Orman ve mera arazisi görünen bu arazi üzerinde hukuksal açıdan bir şehir hastanesi yapılması mümkün değildir. Bu konudaki itirazlarımız ve hukuki süreçte devam ediyor.” dedi.

Şehir hastanelerinin bina ve donanım açısından oldukça maliyetli olduğunun altını çizen Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, şunları söyledi: “Bursa'da yeni ve modern kamu hastanelerine şiddetle gereksinim var. Bir yandan artan nüfus, diğer yandan yıllardır hizmet veren hastanelerin günümüzün gereksinmelerine yanıt verememesi, yeni kamu hastanelerinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Örneğin 400 bin nüfuslu Nilüfer İlçesine baktığımızda genel anlamda tüm branşlarıyla hizmet veren bir kamu hastanesi yoktur. Bu 400 bin nüfuslu büyük bir ilde kamu hastanesi bulunmaması demektir. Bursa, kamu sağlık yatırımları açısından son derece yetersizdir. Üstelik şehir merkezinde bulunan iki büyük devlet hastanesinin arazilerine göz dikilmiş olup, bu arazileri ele geçirmenin planları yapılmaktadır.”

Samanlı'ya yapılacak şehir hastanesi yerinin yargı yoluyla iptal edilmesinden sonra hükümetin Bursa Şehir Hastanesi için Doğanköy'deki araziyi belirlediğini anlatan Dr. Aydın, şöyle konuştu: “Samanlı'nın şehir hastanesi için uygun bir yer olmadığının ortaya çıkmasından sonra, bir başka yerin belirlenmesi aşamasını olumlu buluyoruz. Ancak bakanlık Samanlı kararında olduğu gibi, yine büyük bir yanlış yaptı. Bakanlık, yer seçimi ve diğer özellikleri açısından seçenekleri, başta akademik meslek odaları olmak üzere ilgili tüm kurumlarla tartışması gerekirken, yine ‘ben bilirim, benim dediğim olur’ mantığıyla bunu yapmadı.”

DOĞANKÖY HASTANE ARAZİSİ AĞAÇLANDIRMA ALANI

Kamu-Özel Ortaklığı yöntemiyle yapılması planlanan şehir hastanelerinin bir ‘yer seçimi’, diğeri de ‘hastanelerin bina ve donanım maliyetinin yüksekliği’ gibi çok önemli iki soruna sahip olduğunu bildiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yer olarak Doğanköy’ün seçimi teknik ve hukuksal olarak yanlıştır. Yargı süreci ve itirazlar halen devam etmektedir. Yargı yazışmaları devam ederken Bursa Orman Kadastro Mülkiyet Şube Müdürlüğü, Çalıköy Serisi 23, 24, 25 nolu bölmelerin Doğanköy ve Gökçe Tepe civarındaki 409 bin 876 metrekarelik bölümünü TMMOB Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’ne özel ağaçlandırma tesisi suretiyle orman olarak kullanılmak üzere 49 yıllığına özel ağaçlandırma alanı olarak tahsis etmiştir.”

BURSA ŞEHİR HASTANESİ SEÇİM YATIRIMI

Bursa Şehir Hastanesi İçin seçilen yerin çok yanlış ve hukuki sıkıntılı olduğunun altını çizen Ertuğrul Aydın, sıkıntıları şunları anlattı: “Yer seçimi yanlıştır: itilaflı bir araziye yaklaşan seçim nedeniyle apar topar temel atılmaktadır. Kamu hastaneleri vatandaşın kolay ulaşabileceği noktalara yapılmalıdır. Vatandaşların şehrin dışında Doğanköy’deki bir hastaneye ulaşmaları güçtür ve ekonomik değildir. Özellikle acil durumlarda vatandaşın ulaşabilmesi imkansızdır. Açıkçası acil hastalar yolda ölebilir. Şehir Hastanelerinin finansman yöntemi yanlıştır. İhalelerin Kamu-Özel Ortaklığının üstü kapalı yöntemleriyle yapılması ciddi zararlar doğuracaktır. Şehir içindeki kamu hastanelerinin şehir dışına çıkarılması, şehir merkezlerinin özel hastanelere terki anlamındadır. Ortada yargı kararları varken itilaflı bir araziye hastane temeli atılması sadece seçim öncesi bir yatırım bir şovdur. Buraya hastane yapılamayacaktır. Bursa Tabip Odası ve ilgili Akademik Odalar olarak konunun takipçisi olacağız.”

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, sağlık bakanının kentte seçime yönelik icraatlarının olduğunu belirterek sözlerini şöyle noktaladı: “Sağlık Bakanı’nın Bursa’dan aday olması nedeniyle seçim öncesi kamu hastanelerinde uygulamaya konulan hastane bazlı dönüşümlü branş nöbetini, ilçelere geçici görevlendirmeleri ve aile hekimlerine tutturulmaya çalışılan nöbet uygulamalarını da temel atma töreni gibi seçim yatırımı olarak değerlendirdiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.”