Gaziantep Üniversitesi'nde eğitim gören ve yerleşke dışındaki Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait Nilüfer Kız Yurdu'nda kalan kız öğrenciler, maruz kaldıkları sözlü ve fiziki tacizden dolayı protesto gösterisi düzenledi. KYK'nın Edacan İnşaat'tan usulsüz şekilde kiraladığı iddia edilen yurtta kalan öğrenciler, tacizlerle ilgili seslerini duyurmalarından yurt yönetiminin rahatsızlık duyduğunu öne sürdü. Basında ve sosyal medyada yaptıkları çağrıların ardından yurttaki memurların kendilerini odalarına çağırıp, 'Bu şekilde sesinizi duyuramazsınız' şeklindeki baskı yaptıklarını kaydeden öğrenciler, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını talep etti.

Gaziantep Üniversitesi önündeki meydanda toplanan kız öğrencilere erkek arkadaşları da destek verdi. Öğrenciler adına açıklamayı yapan Duygu Polat, usulsüzce kiralanan yuırtlarının ıssız ve güvenliksiz bir bölgede bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle ikinci öğretimde olan arkadaşlarının her akşam okul çıkışında yurda giderken çok sayıda olaya maruz kaldığını anlatan Polat, “Tramvaydan indikten sonra 10 dakika karanlık ve herhangi bir güvenlik önleminin olmadığı yurt yolunda defalarca sözlü ve fizik tacizlere maruz kalan arkadaşlarımız okula gitmeye bile korkar oldu. Bu olaylar sadece tacizle kalmamaktadır.” dedi.

'YURDUN KAPISINDAKİ GÜVENLİKÇİLER DE KORKUDAN MÜDAHALEDE BULUNAMIYOR'

Son 3 hafta içerisindeki 2 kere kaçırılma tehlikesi yaşayan arkadaşlarının olduğunu aktaran Polat, “Bu olay olurken, yurdun dış kapı güvenliğinde olan bayan güvenlikçiler, korkudan hiçbir şekilde müdahale etmediler. Arabalarla takip ediliyor, sözlü ve fizik tacizlere maruz kalıyoruz. Yurt yönetimi bunu gördüğü halde sessiz. Sözde güvenlik önlemi olarak arada bir polis arabası bulunduruluyor. Polis arabaları olması gereken yerde değiller zaten. Polislerin arabada oturup gazetelerini okumaları, bazen bizi bile farketmeleleri ayrı bir trajedi.” diye konuştu.

Yurdun fiziki açıdan tehlikeli bir yerde olduğunu söyleyen Polat, “Çit ve güvenlik kameralarının bulunmadığı yurdun arka tarafında istenilse çok rahat bir şekilde duvardan atlanılıp rahatlıkla girilebilir. Yurt açılmadan önce Fatma Şahin vermiş olduğu hiçbir vaadi yerine getirmemiştir. Tramvay ücretsiz olacak denildiği halde hiçbir adım atılmıyor. Ring servislerini ağzına alan bile yok.” ifadelerini kullandı. Geç saatte neden yurtta olunmadığına yönelik yapılacak pişkin açıklamaların da gelebileceğini vurgulayan Polat, “Bu düzende korku ve nefretle yaşamaya mahkum ediliyoruz.” açıklamasında bulundu. Tepkilerinin dile getirmelerinin ardından çevre güvenlik önlemlerinin alınmaya başladığının da altını çizen Polat, baskı gördüklerini de şöyle anlattı: “Memurlar bizi odalarına çağırıp 'Neden böyle birşey yapıyorsunuz? Bu şekilde sesinizi duyuramazsınız' tarzında bize baskılar uygulamaya başladı. Bize yarım saatte bir ring servisinin kalktığını söylediler. Ama biz hala yurtttaki hiçbir öğrenci olarak bu ring servislerinin kalktığnını göremedik.”