14 Aralık özgür basına yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatı, tahliye kararını uygulamayanlar hakkındaki suç duyurusuna ek olarak Başsavcı da dahil, engel çıkaranların telefon kayıtlarının tespitini istedi. Tahliye kararını uygulamayan savcıların kendilerine talimat geldiğini belirttiklerini kaydeden Avukat Fikret Duran, arama kayıtları ile kimin kime talimat verdiğinin belirlenebileceğini söyledi.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumartesi günü Karaca ile birlikte yolsuzluk ve Selam terör örgütü soruşturmalarında görev aldıkları için tutuklanan 62 polisin tahliyesine karar vermişti. Üç gün geçmesine rağmen tahliye kararları hala uygulanmadı. İddialara göre, baskılar nedeniyle infaz savcıları karara imza atamadı.

Bunun üzerine avukatlar, mahkeme kararlarının uygulanmasını engelledikleri gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, 10. Sulh Ceza Hakimi Necmettin Kafalı ile kararı uygulamayan infaz savcıları Ercan Devrim ve Orhan Güldiker’i dün HSYK’ya şikayet etti. Dilekçede bu kişilere, ‘görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit, yetki gasbı’ suçlamaları yöneltildi.

Karaca’nın avukatı bugün de HSYK’ya gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ek dilekçe verdi. Bu dilekçede şüpheli olarak yine Hadi Salihoğlu, Orhan Kapıcı, Necmettin Kafalı, Ercan Devrim, Orhan Güldiker ve kimliğinin tespitini talep ettikleri HSYK başmüfettişi yer aldı.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararına rağmen savcıların yetki gasbı yaparak tahliyeyi infaz etmedikleri belirtildi. Savcılar ile yapılan görüşmelerde kendilerine Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın talimat verdiğini ifade ettiklerini belirten Duran, bu talimatın cep telefonu ya da adliye içi büro telefonu ile verildiğini değerlendirdiklerini kaydetti.

Duran dilekçede, “Savcıların bu beyanını doğrularcasına İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun da adliye içinde olduğu bilinmekte olup, telefonla savcıları arayarak yönlendirdiği, mahkeme kararının uygulanmaması yönünde talimatlar verdiğini değerlendirmekteyiz. Şüphelilerin eylemine uyan suçların tespiti için 25 Nisan 2015 Cumartesi günü Saat 17.00 ile 28 Nisan 2015 tarihleri arasında şüphelilerin kullandığı GSM telefon ya da telefonlarının tespiti ile (adliyede görevli nöbetçi Cumhuriyet savcıları haricen adliyeye ait başka bir numarayı kullanıyor olup, aynı işlemin onunla ilgili de yapılması önem taşımaktadır) HTS ve arama kayıtlarının tespiti önem taşımaktadır.” dedi.

Bu nedenle, şüpheliler Hadi Salihoğlu, Orhan Kapıcı, Necmettin Kafalı, Ercan Devrim, Orhan Güldiker ve HSYK başmüfettişinin kişisel ya da görev gereği kullandıkları cep telefonlarının HTS ve arama kayıtları ile adliyede odalarında kullandıkları telefonların arama kayıtlarının tespiti talep edildi.

Bu arada avukatlar, dün tahliye müzekkeresini işleme koymayan infaz savcısı Ahmet Hanefi Uslu hakkında da aynı suçlama ile şikayetçi oldu.