İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, tutuklu polislerin ve Hidayet Karaca'nın avukatlarının sulh ceza hakimlerinin reddi taleplerinin kabulünün yok hükmünde olduğu karar veren 10. Sulh Ceza Hakiminin kararının yok hükmünde olduğuna karar verdi. Mahkeme, kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına ve HSYK’ya bildirilmesine hükmetti.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile birlikte yolsuzluk ve Selam terör örgütü soruşturmalarında görev alan polislere yönelik operasyonlarda tutuklanan polisler için İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermişti. Karar iki gündür uygulanmadı. Mahkeme, tahliye kararlarının uygulanması için infaz savcılığına bugün iki kez müzekkere yazdı.

Karaca ve polislerin avukatları, sulh ceza hakimlerinin reddi talebini kabul eden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Reddi hakim talebinin kabulü kararının yerinde olmadığı, buna bağlı olarak da tahliye kararlarının uygulanamayacağı yönünde karar vererek bu hükümlerin yok hükmünde olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin bu kararının yok hükmünde olduğuna dair karar verilmesini istedi.

Talebi değerlendiren 29. Asliye Ceza Mahkemesi, avukatların talebi üzerine kendilerinin verdiği reddi hakim taleplerinin kabulü kararının kesin olduğunu, buna itiraz edilemeyeceğini vurguladı.

Mahkeme, CMK’ya göre ret talebinin kabulü ile tahliye konusunda karar vermek üzere hakim görevlendirme yetkisinin ret kararının kabulü yönünde karar veren mahkemeye ait olduğunu hatırlattı.

Sulh ceza hakimlerinin herhangi bir değerlendirme yetkisi bulunmadığını ifade eden mahkeme, CMK’ya göre, kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı üst mercinin yazılı emir yoluyla ilgili Yargıtay ceza dairesi olduğunu belirtti. 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kendi kararlarını değerlendirme ve kaldırma yetkisinin bulunmadığını vurguladı.

29. Asliye Ceza Mahkemesi, 10. Sulh Ceza Hakiminin verdiği kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi. Mahkeme ayrıca, 10. Sulh Ceza Hakimi ve kararı uygulamayan yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına ve HSYK’ya bildirilmesini kararlaştırdı.