İzmir Atatürk Lisesi’nde, Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümünde tahtaya, "Berkin Elvan, nerede?" yazan iki öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı iddia edildi.

İstanbul’da Gezi olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan, dün ölüm yıl dönümünde anıldı. Türkiye çapında birçok etkinlik düzenlenirken İzmir Atatürk Lisesi’nde iki öğrenci, 11 Mart tarihinde sınıfın yazı tahtasına ‘Berkin Elvan, nerede?’ diye yazdı. Bu yazıdan okul idaresinin haberdar olması üzerine yazıyı yazdığı belirlenen B.A. ve bir arkadaşı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Öğrencilerden okul yönetiminin pişman olduklarını belirten bir yazı aldığı da ileri sürüldü.

Çağdaş Hukukçular Derneği, Twitter'dan yazılı bir açıklamayla yaşanan olaya tepki gösterdi. Soruşturmanın geri çekilmesini istedi. Öğrencilerin kara tahtalara Berkin yazarak nerede diye sordukları için sindirilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Sadece adalet istediler. Öğrencileriniz vicdanını dinledi. Bunun için okul yönetiminiz tarafından soruşturmayla sindirilmeye, cezalandırılmaya çalışılıyorlar. 1888 yılında kurulan bu köklü okul adaletsizliğin değil, vicdanlı, onurlu öğrencilerinin yanında olmalıdır. Sizler, yüz akı bu çocuklarla ancak gurur duymalısınız." denildi.

Meşru ve haklı taleplerini dile getiren öğrencilere açılan soruşturmaların, ifade özgürlüğüne yönelmiş açık bir saldırı olduğunu belirten ÇHD, okul yönetiminden bu soruşturmayı derhal geri çekmesini talep etti. Açıklamada, "Bu okulun onurlu öğrencilerini cezalandıramazsınız. Binlerce mezununuz, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğrenim görmekle gurur duyan binlerce öğrenciniz okullarına bu kara lekenin sürülmesine izin vermeyeceklerdir. Onlara da buradan çağrımızdır. Berkin’in arkadaşlarına sahip çıkın. İzmir Atatürk Lisesi’ne bu kara lekenin sürülmesine izin vermeyin. Bizler, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar olarak Berkin’in arkadaşlarının yanındayız." sözlerine yer verildi.