Beyoğlu’nda, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen eylemle kadın cinayetleri protesto edildi. Yapılan açıklamalarda kadın cinayetlerine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğündeki sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri saat 19.30 sıralarında Tünel Meydanı’nda toplandı. Kadın cinayetlerini protesto eden grup, ellerindeki Özgecan Aslan ve cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler yürüyüş boyunca ‘Özgecan yasası istiyoruz’, ‘Kadın cinayetlerini durduracağız’ ve ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ şeklinde slogan attı.

Galatasara Lisesi önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, 7 Haziran seçimleri sonrasında meclise daha fazla kadın milletvekili girmiş olmasının kendilerini umutlandırdığını söyledi. Buna rağmen kadın cinayetlerine ağır cezalar öngören ve ‘Özgecan Yasası’ olarak bilinen yasa teklifinin mecliste yasalaşmamış olmasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Ayşenur İslam’ın ‘çocuk yardımı’nın nasıl alınacağı yönünde açıklama yaptığını belirten Gülsüm Kav, Bakan İslam’a tepki gösterdi. Ülkenin yangın yerine döndüğünü ifade eden Kav, “Siz bizle dalga mı geçiyorsunuz? Yani tüylerimiz diken diken oluyor bunları okuyunca. Yardım alarak üç çocuk beş çocuk yapacağız, ondan sonra onları da onların saltanatı için ölüme göndereceğiz öyle mi? Yok öyle yağma. Buna izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Eyleme katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Gülay Yedekçi de kadın cinayetlerinin durdurulması için meclise yasa teklifinde bulunduklarını dile getirdi. Yedekçi, teklifin bir an önce meclisten geçerek yasalaşması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı. Antalya’da cinayete kurban giden 21 yaşındaki Deniz Aktaş’ın annesi Figen Aktaş da ‘Özgecan Yasası’nın bir an önce çıkartılmasını istedi. Aktaş, kadın cinayetlerinde tahrik indiriminin kaldırılması gerektiğini ve cezaların da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olması gerektiğini söyledi. Eyleme Gülay Yedekçi’nin yanı sıra CHP Milletvekilleri Selina Doğan ile Hilmi Yarayıcı da katıldı.

Eylem, yapılan açıklamaların ardından sona erdi.