CHP Milletvekili Mahmut Tanal, cadde ve sokaklardan otopark ücreti alınması konusunda mahkemenin iptal kararını uygulamadığı gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında şikayetçi oldu. Ankaralıların ödedikleri otopark ücretlerini geri alabileceğini ve Gökçek hakkında şikayetçi olabileceğini belirten Tanal, “Sayın Arınç, 100 dosya diyordu şu an 99’a düştü.” dedi.

İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere dilekçe verdi. Adliye önünde basın açıklaması yapan Tanal, “İmar kanununun 37 ve 44. maddeleri uyarınca belediyeler vatandaşa imar ruhsatını verdikleri zaman ruhsatla birlikte mutlak surette otopark yerini de tahsis etmesi lazım. Otopark yeri tahsis edilmeden yapı ruhsatının verilmemesi lazım. Uzun süreden beri yapı ruhsat izni ve imar ruhsatı verilen çok yer var Ankara’da. Otopark olayı imkan olmayan yerlerde ise belediyenin ruhsat almak isteyen vatandaştan otopark ücreti alıp bölge otoparklarını yapması lazım. Burada kaynağı nerede buluyoruz? Kaynağını imar kanunu 37, 44 ve otopark yönetmeliğinin 4,5,7,10 ve 11. maddelerinde buluyoruz. Otopark yönetmeliği uyarınca da otopark ücreti adı altında alınan paralarla bölgede ücretsiz otopark yapılmak zorundadır. Alınan para otopark amacı dışında başka bir amaca da tahsis edilemez diyor kanun.” açıklamasında bulundu.

Ankara’nın tüm cadde ve sokaklarının parayla, ihaleyle otopark olarak kullanıldığını belirten Tanal, “Ayakbastı parası gibi aynı 10 dakikadan sonra para başlıyor. Bununla ilgili Ankara’da ilk milletvekili seçildiğim zaman, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne cadde ve sokakların trafik amacıyla geçişe kullanılması gerektiğini, otopark olarak kullanılamayacağına ilişkin dava açtım. Ankara 17. İdare Mahkemesi verdiği kararda cadde ve sokakların otopark olarak kullanılamayacağı, kullanılmasının iptali yönündeki talebimi kabul edip Ankara’daki cadde ve sokakların otopark olarak kullanılmasını iptal etti. Bu karar da kesinleşmiştir. Anayasamız gereği mahkeme kararı kurumları, kişileri, yürütmeyi, yasamayı bağlar hükmü gereğince kesinleşen bu mahkeme kararını Melih Gökçek yerine getirmediği için şikayet ettim.” dedi.

Otopark ücreti olarak alınan paraların başka amaçlar için kullanıldığını kaydeden Tanal, “Otopark ücreti adı altında insanlar yapı ruhsatını alırken, iskan iznini alırken yatırdıkları otopark ücretini bugüne kadar bölgede ücretsiz otopark yapmadığı için, bu paraları başka amaçlar için kullandıkları için bununla ilgili de ayrıca şikayet ettim.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Gökçek ile aralarındaki tartışma üzerine Arınç’ın ‘Gökçek hakkında 100 konuyla ilgili konuşurum’ ifadesini hatırlatan Tanal, “Sayın Arınç, 100 tane dosya diyordu. 100 dosyadan şu an 99’a düştü.” ifadelerini kullandı.

Tanal, Ankara’daki vatandaşların ödedikleri otopark paralarını geri alabileceklerini, Gökçek’i şikayet de edebileceklerini kaydetti.