CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Danıştay'ın 8 bin 400 müdürün göreve dönme kararının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanmamasının hukuk devletiyle bağdaşır bir durum olmadığını söyledi. Tanal, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin güvencesinin bağımsız ve tarafsız mahkemeler olduğunu kaydetti.

Tanal, Danıştay'ın 8 bin 400 okul müdürünün göreve dönmesi yönünde verdiği kararın MEB tarafından uygulanmaması ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu.

Danıştay'ın 8 bin 400 okul müdürünün göreve dönme kararının MEB tarafından tanınmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Tanal, “Anayasamızın 138. Maddesi diyor ki; mahkeme karaları yasam yürütme kamu kurum ve kuruluşlarını bağlar. İdari yargılama usülü kanunun 128. Maddesi de diyor ki; mahkeme karalarını yerine getirmeyenler hakkında hem tazminat davası açılır hem de hapis cezası verilir.” hatırlatmasında bulundu.

Tanal, “Hukuk güvenliğinin olmadığı ülkelerde istikrar olmaz, düzen olmaz, adalet olmaz, demokrasi olmaz ve özgürlük olmaz.” dedi.

Türkiye’de mahkeme kararlarını veren hakimlerin korkar olduğunu söyleyen Tanal, “Soruşturmayı yapan savcılarda korku var. MİT TIR'larıyla ilgilen dört savcı cezaevinde, tahliye kararı veren iki yargıç ceza evinde. Pamukova’da bir milletvekilinin erkek kardeşi 16 yaşındaki bir kıza tecavüzden dolayı hakkında soruşturma açılıyor ama seçim öncesi tutuklama kararı verilmiyor. Sanıklardan biri hakkında yeni tutuklama kararı verildi. Burada döneme göre siyasi konjonktüre göre hakimler karar veriyor.” diye konuştu.

Tanal, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin güvencesinin bağımsız ve tarafsız mahkemeler olduğununu da sözlerine ekledi.