Ankara'nın en önemli meydanı konumunda bulunan Tandoğan Meydanı'nın isminin değişmesi gündemde. Meydanın adının değişmesi için Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti grubunda hazırlık yapıldığı ve bir önerge hazırlandığı ortaya çıktı. Tandoğan yerine ise Mersin'de katledilen ‘Özgecan Aslan'ın isminin düşünüldüğü iddia edildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ilk gün toplantısına ‘Tandoğan kulisi' damgasını vurdu. AK Partili meclis üyelerinin Tandoğan Meydanı'nın ismini değiştirmek için kulis yaptığı ve önerge hazırladığı, ayrıca MHP'li üyelerle görüştüğü haberi kısa sürede tüm belediyeye yayıldı. Meclis üyeleri ‘önerge hazırlığını' doğrularken, MHP'nin teklife sıcak bakmadığı öğrenildi. CHP grubu ise Tandoğan isminin Ankara'ya mal olduğunu belirterek silinmesine karşı çıkıyor. CHP'li meclis üyeleri Özgecan Aslan isminin bir başka yere verilmesini istiyor.

Belediye Meclisi'nde bir caddenin, sokağın veya meydanın adının değişmesi için üye çoğunluğunun 3'te 2'si şartı aranıyor. Ankara'nın ne meşhur meydanı olan Tandoğan Meydanı'nın ismi 2012 yılında da değiştirilmişti. Daha önceki ismi ‘Nevzat Tandoğan Meydanı' olan meydanın ismi Meclis kararıyla ‘Tandoğan Meydanı' olarak değiştirilmişti.

AK PARTİ GRUBU GİRİŞİMDE BULUNDU

Tek parti döneminde Ankara Valiliği yapan Nevzat Tandoğan'ın soyadının verildiği Tandoğan Meydanı'nın isminin değiştirilmesi gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti grubu yaptığı toplantıda Tandoğan Meydanı'nın adının değiştirilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Öneriyi inkar etmeyen bir AK Partili meclis üyesi, “Öyle bir öneri gündeme geldi, konuşuldu ama kesinleşmiş bir şey yok.” şeklinde konuştu. Nevzat Tandoğan isminin değiştirilebilmesi için MHP grubunun da desteğini isteyen AK Parti grubunun teklifini olumlu karşılanırsa Tandoğan ismi meydandan silinecek.

İNTİHAR ETTİ

1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan 18 yıl kaldığı görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde halk ve kendi istediklerini yazmayan gazeteciler üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan en önemli sözü ise "Türkiye'ye komünizm gerekirse onu da biz getiririz." oldu. Ankara'da 1945 yılında işlenen ve o dönem Ankara Cinayeti olarak anılan olayda adı geçen Vali Tandoğan, cinayeti kasten ve bilerek örtbas etmekle suçlandı. Yaşananların ardından çevresindeki yakın dostlarının kendine sırt çevirdiğini düşünen Nevzat Tandoğan 9 Temmuz 1946'da tabancası ile intihar etti.

ANKARA'NIN ÖNEMLİ NOKTASI

Özellikle Anıtkabir'e giden protokol yolu üzerinde olması ve kentte düzenlenen birçok mitinge de ev sahipliği yapan Tandoğan Meydanı, adeta Ankara'nın kalbi durumunda bulunuyor. Önemli devlet kurumlarının da bulunduğu meydan 2012 yılına kadar Nevzat Tandoğan Meydanı olarak biliniyordu. O yıl Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla meydanın adı Tandoğan Meydanı olarak değiştirilmişti.