Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dövizdeki artıştan oluşan maliyetleri şu anda vatandaşa yansıtmayı düşünmediklerini söyledi. “Döviz fiyatlarının artışından memnun değiliz.” diyen Yıldız, “Yalnızca ihracatçımızın işine yarıyor olması Türkiye’nin bütün meselelerini çözüyor anlamına gelmiyor.” diye konuştu.

Diploması Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde konuşan Taner Yıldız, dolar ve TL'deki artış nedeniyle yılbaşından bu yana doğalgazdaki maliyet artışının 11 milyar TL olduğuna dikkat çekerek, dövizdeki artıştan oluşan maliyetleri şu anda vatandaşa yansıtmayı düşünmediklerini belirtti. Yıldız, siyasi istikrarın her zamankinden daha önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Enerji sektöründe döviz aldığımız ana kalemlerin, temel ithalat girdilerin TL ile satılması ile oluşan farkın kamu tarafından balans edilmesi lazım. Yalnızca yılbaşında parite takribi 2.30’lardayken şu anda 2.90’lar seviyesine çıkan dolar paritesinin getirdiği yük yalnızca doğalgazda 11 milyar TL civarında. Ham petrol varil fiyatları ve ona bağlı doğalgaz fiyatları düşerken biz bunun avantajlarını, maliyetlerimizi düşürdüğümüzü öngörürken döviz fiyatlarının yükselmiş olması bu avantajlarımızı tamamen götürdü. Tam tersi, karşılığında artı maliyetler geldi.”

ŞU ANDA BUNU YANSITMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

'Dolardaki artışın elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yansımasının olup olmayacağının' sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: “Maliyetlerimizin arttığı kesin. Bunda hiçbir tereddüt yok. O yüzden döviz fiyatlarının olabildiğince serbest piyasada dalgalandığı bir yapı içerisindeyiz. Böyle bir mali yapı içerisindeyiz. Ama Türkiye’nin uluslararası sermaye ile beraber büyüdüğü bir ortamda uluslararası sermayenin döviz fiyatları ile beraber kredilendirdiği bir yatırım ortamında her türlü döviz yükselmesi vatandaşımıza maliyet unsuru olarak yansır. Biz bunu yansıtacak mıyız? Biz şu anda bunu yansıtmayı düşünmüyoruz. Yani hem doğalgazdaki hem de ham petrol varil fiyatlarının düşmesine rağmen TL bazında maliyetlerin artıyor olması aslında bizim bunu yerli kaynaklara daha çok güvenmemiz anlamına geliyor."

DÖVİZ FİYATLARIN ARTIŞINDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Taner Yıldız, “Biz döviz fiyatlarının artışından memnun değiliz. Yalnızca ihracatçımızın işine yarıyor olması Türkiye’nin bütün meselelerini çözüyor anlamına gelmiyor. Maliyetleri dövizle olan enerji sektöründeki ana kalemlerin bizi zorladığını söylememiz lazım. Buna rağmen nihayetinde sanayicimize ve vatandaşımıza bu tür maliyetleri şu anda yansıtma niyetinde değiliz. Bunları kendi içinde dengelemek ve balans etmeyle alakalı çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.