Üniversite eğitimleri için Türkiye’de bulunan Tanzanyalı öğrenciler, Ramazan Bayramı’nı Çorum’un Ortaköy ilçesinde geçirdi. Gurbetteki öğrenciler, ülkelerinden kilometrelerce uzakta bayram sevinci yaşadı.

Tanzanyalı Noor Kassim (21) ve Hamis M. Hamis (23) üniversite eğitimi için ocak ayında Türkiye’ye geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okuyacak olan iki arkadaş, Türkçe öğrenmek amacıyla Ankara’da hazırlık eğitimi alıyor. İlk kez gurbette bayram geçiren Kassim ve Hamis, memleket özlemini Çorum’da giderdi. Arkadaşları vasıtasıyla tanıştıkları Muharrem Karakaya isimli esnaf, Tanzanyalı öğrencileri memleketi Çorum’un Ortaköy ilçesine getirdi. Karakaya, ailesi ve akrabalarıyla birlikte yaşadıkları bayram coşkusuna Tanzanyalı öğrencileri de ortak etti. Hem Karakaya ailesi hem de ilçe halkı Tanzanyalı Kassim ve Hamis’le yakından ilgilendi.

Ramazan Bayramı tatili boyunca Ortaköy’de kalan iki arkadaş, bayram namazının ardından vatandaşlarla bayramlaştı. Anadolu kültürünü tanımaya çalışan Kassim ve Hamis, büyüklerin elini öptü. İlçedeki gençlerle futbol oynayan ikili, yöresel yemeklerden de bol bol tattı.

Öğrencilerden Noor Kassim, ilk kez geldikleri Anadolu’yu ve insanlarını çok sevdiklerini söyleyerek, Ramazan Bayramı'nı burada geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kassim, "Burada bize gösterilen ilgi nedeniyle gurbette olduğumuzu bile unuttuk. Ortaköylülerle bayramımızı kutladık. İnsanlar çok sıcak kanlı. Çok misafirperver." diye konuştu.

Ankara’da esnaflık yapan Muharrem Karakaya ise şunları söyledi: “Böyle bayram günlerinde birlikte olmanın ayrı bir güzelliği var. Tanzanyalı öğrencileri yalnız bırakmayıp bayramı birlikte yaşamak istedik. Bizim için de onlar için de çok farklı ve güzel bir bayram oldu. Beraber bayram namazına gittik. Kurulan sofralarda bayram muhabbetleri yaptık. Bayramlaştık. İlçemizde de ilk kez bir bayramda yabancı konuklarımız oldu.”