İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 13. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ne başvurular için geri sayım başladı. Son müracaat tarihi 21 Ağustos 2015. Kültür ve mekan mirasına hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir'de başlatılan yarışma, tarihi değerlere gönül vermiş İzmirlilerin katılımıyla zenginleşiyor.

Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişlemesi sebebiyle geçen yıldan itibaren başlayan uygulamayla katılım, üç bölge üzerinden oluyor. Her yıl merkez ve bir bölge olmak üzere değişimli olarak başvuru kabul ediliyor. Bu yıl merkezden Konak, Karabağlar, Buca, Gaziemir, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun, 1. bölgeden Menemen, Foça, Aliağa, Dikili, Kınık ve Bergama’dan müracaat alınıyor. Ödül kategorileri şöyle: “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Basit Onarım”, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım”, “Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım”, “Emek”, “Kentsel Sit Alanlarında ve Koruma Alanlarında Yeni Uygulama”, “Katkı” ve “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik.”

Şehrin tarihi mirasının ve kültürünün korunmasında duyarlılığın simgesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ne katılmak isteyenler, 2015 yılı şartnamesini ve başvuru formlarını "tarihesaygi.izmir.bel.tr" sitesinden edinebiliyor. Başvuruya konu eser ve çalışmalar, ait oldukları kategorinin formu ve gerekli belgelerle birlikte “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tarih Proje Merkezi, Konak Mahallesi, 848 Sokak, No: 77-79, Kemeraltı/ Konak” adresine elden ya da postayla teslim edebiliyor. Ayrıntılı bilgi, yine site ya da 232-2933984 ve 2931613 numaralı telefonlardan da alınabiliyor. Son katılım, 21 Ağustos mesai bitimine kadar yapılabilecek. Seçici kurul değerlendirmesi ve inceleme gezisi ise 14-18 Eylül arasında. Sonuçlar 23 Eylül 2015 tarihinde duyurulacak. Kazananlar, ödüllerini tarihi daha sonra planlanan tarih dostlarıyla birlikte düzenlenen törenle alacak.