Önceki gün vefat eden Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Edirne’de bulunan tarihi Alipaşa Çarşısı esnafı unutmadı.

Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarından Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1565 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi kapalı çarşıda 130 dükkan ve 6 kapı bulunuyor. Asırlar boyunca önemli bir ticaret merkezi olarak bölge insanına hizmet veren Ali Paşa Çarşısı’nda 1992 yılında büyük bir yangın çıktı. Elektrik kontağından çıkan yangın kapalı çarşının tamamını sardı. Yangın sonucunda tarihi çarşı tamamen harabeye döndü. Çarşıda dükkânları bulunan esnaf ise büyük zarar gördü. Ekmek tekneleri küle dönen esnafın tarihi çarşıyı onarma ve eski haline getirmeye gücü yoktu.

Zor günler geçiren esnafın imdadına dönemin Başbakanı Süleyman Demirel yetişti. Zaman zaman Edirne’ye ziyaretler gerçekleştiren Demirel, harabeye dönen tarihi çarşı esnafıyla bir araya gelerek yardım sözü verdi. Demirel’in yardımıyla ayrılan ödenek sayesinde Ali Paşa Çarşısı’nda yaralar sarılmaya başlandı. 5 yıl süren çalışmaların sonucunda tarihi çarşı aslına uygun olarak yeniden restore edildi.

Zor günlerinde büyük yardımlarını gördükleri Süleyman Demirel’in vefat haberi çarşı esnafını üzüntüye boğdu. Ali Paşa Çarşısı Esnafları Derneği, hazırladıkları bir afişi çarşının orta kapısına asarak üzüntülerini ifade etti. “Ali Paşa Çarşısı için yaptıklarınız unutulmayacak, mekanın cennet olsun” afişi çarşıya gelen insanların dikkatini çekiyor.

Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, vefat eden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in çarşı için yaptıklarını unutmadıklarını ifade etmek için bu afişi hazırladıklarını söyledi. Yangının çıktığı dönemde dernek başkanlığı yapan Erdem Erişgen, yangının çıktığı sabah esnafın büyük perişanlık yaşadığını kaydetti. O dönem Başbakan olan Demirel’in devletin ne kadar güçlü olduğunu kendilerine gösterdiğini anlatan Erişgen, merhum cumhurbaşkanının her zaman yanında olduğunu açıkladı. Kendilerine yaptıklarını asla unutmayacaklarını dile getiren Erişken, “O bizim babamızdı. Ruhu şad olsun. Mekanı cennet olsun. Çok güçlü bir liderdi. Devleti her zaman arkamızda hissettik. Onun için Süleyman Demirel’in bizim hayatımızda çok önemli bir yeri var.” dedi.