Bursa’da tarihi Kapalı Çarşı içerisinde bulunan Mobilyacılar Çarşısı’nda gece saat 02.30’da bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın 40’a yakın dükkanı küle çevirdi. Dükkan sahipleri üzüntülerini dile getirirken, polis sabotaj ihtimalini araştırıyor.

Bursa’da ağırlıklı olarak perdeci ve mobilyacıların bulunduğu ve 80 civarında dükkanın faaliyet gösterdiği Mobilyacılar Çarşısı’nda gece henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Olayın haber verilmesi üzerine bölgeye giden itfaiye ekipleri yaklaşık 3 saat süren bir çalışmanın sonucu yangını kontrol altına alabildi. İtfaiyenin müdahalesiyle yangının Kapalı Çarşı, Bedesten, İvazpaşa ve Yorgancılar çarşılarına sıçraması engellendi. Yangına 30 itfaiye aracıyla birlikte 50 civarında itfaiyeci müdahale etti. Bazı itfaiye erleri yoğun dumandan etkilendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız olay yerine gelerek çalışmaları koordine ederek itfaiye ekiplerinden yangın hakkında bilgi aldı. Yaraların sarılacağını söyleyen Başkan Altepe, itfaiye teşkilatının cansiperane mücadelesi sayesinde yangının diğer çarşılara sıçramadan kontrol altına alındığını söyledi. Başkan Altepe, “Yangın başladıktan birkaç dakika sonra ekiplerimiz buraya ulaştı ve Kapalı Çarşı bünyesindeki diğer çarşılara sıçramadan yangın kontrol altına alındı, büyümesi önlendi. Bursa çarşısı geçmişte de büyük yangınlar atlatmıştı. Özellikle 1958 yangını hala hafızalardadır. Şükür ki bu yangın çok daha büyüyüp bir felakete dönüşmeden kontrol altına alındı.” dedi.

Yangın haberini alır almaz bölgeye ulaşan esnafa ve vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Altepe, “Bölgedeki tüm çarşıları elden geçiriyoruz. Mobilyacılar Çarşısı’nı da yenilemiştik. Yangından sonra yaraların sarılması ve bölgenin daha sağlıklı bir hale gelmesi için biz de belediye olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, içeride oluştuğu tahmin edilen yangının çıkış nedeninin, soğutma çalışmalarının ardından itfaiye ve güvenlik ekiplerinin incelemesi sonucu ortaya çıkacağını bildirdi.

POLİS YANGININ SEBEBİNİ ARAŞTIRIYOR

Yangının söndürülmesinin ardından bölgeye kimsenin alınmadığı Mobilyacılar Çarşısı’nda havanın aydınlanmasıyla birlikte olay yeri inceleme ekipleri çalışma yaptı. Ekipler yangının çıkış sebebine ilişkin delil aradı.

İŞYERİ SAHİPLERİ ÜZGÜN

İş yeri sahipleri ise yangın sebebiyle büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Dükkanların tamamen yandığını ve zararın çok büyük olduğunu belirten vatandaşlar, tarihi eser olduğu için sigorta da yaptıramadıklarını kaydettiler. İşyeri sahiplerinden Turgut Ilgın, yaşananları şöyle anlattı: “Dükkanların çoğu telef oldu. Mobilyacılar hiç kalmadı. İki üç dükkan girişte yandı. Gece 3,5’tan beri buradayım. Nasıl çıktığını bilmiyorum, çok söylenti var ama bir şey söylemek zor. Spekülasyon yapmamak lazım. İtfaiye çok mücadele etti. Canla başla çalıştılar. Bütün gece sabaha kadar dükkanlar yandı. Yorgancılar çarşısına sıçramadı. Yoksa bütün çarşı yanabilirdi, buna da şükür diyoruz.”

Mobilya dükkanı sahibi Şevke Özelmas isimli kadın ise yangını sabah haber alır almaz geldiğini belirterek, “Şimdi haber aldım, dükkana giremedim, yanmış. Mobilyacı dükkanım vardı. 70-80 senelik dükkan, babamdan kalma. 1957 yılında yandı kül oldu, bir de şimdi. Bu sabotaj oğlum, başka bir şey değil. Kim yaptıysa arasın bulsunlar. Biz ekmek paramız orası, kiracımız var, oradan alıp ekmek yiyoruz üç kardeş. Ben sabotaj olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.