Bursa'da, 3 bin 500 işyerinin bulunduğu Tarihi Hanlar Bölgesi'nin Tuz Pazarı mevkiinde gece yarısı çıkan yangın yürekleri ağza getirdi. 10 işyerinde büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, yangının 12 yaşındaki bir çocuğun, tezgahtaki ipi kesmek için kullandığı çakmak sebebiyle çıktığı ifade edildi. Kapalı çarşının hemen yanında meydana gelen yangına kamera kayıtlarına göre itfaiye ekipleri 17 dakika geç müdahale etti. Yangının çıkması ve alevlerin büyümesi güvenlik kameralarınca an be an görüntülendi.

120 pazar tezgahı ve onlarca dükkanın bulunduğu Uzun Çarşı'daki Tuz Pazarı'na gelen 12 yaşlarındaki çocuk, yaklaştığı tezgahın ipini kesmek için çakmak kullandı. Çocuğun ayrılmasının hemen ardından tezgah alevler arasında kaldı. Çevreden geçen vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

DİKKAT ÇEKMEK İÇİN KAMERAYA EL SALLADI

Yangını görüp büyük paniğe kapılan bir esnafın güvenlik görevlilerine haber vermek için çarşıdaki kameraya el sallaması, kamerayı sağa sola oynatması da güvenlik kamera kayıtlarına yansıdı. Kısa sürede büyüyen alevler çevredeki işyerlerini de sardı. Olayda 10 civarında işyerinde maddi hazar meydana geldi. Olay anı kamera kayıtlarına yansıdı. Kayıtlara göre, çocuğun tezgaha gelip ayrılmasından sonra çıkan alevler kısa sürede büyüyor. Yangın saat 01.20 sularında çıkarken itfaiyenin olay yerine 01.37 sularında gelmesi güvenlik kameralarına yansıdı. Olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken kamera kayıtlarında yangına sebep olduğu öne sürülen çocuğun Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekiplerince gözaltına alındığı öğrenildi.

ZARAR BÜYÜK

Tuz Pazarı Koruma Derneği Başkanı Erol Çağlayan, şunları kaydetti: “12 yaşlarında bir çocuğun tezgahın arka tarafına gelip orada bir müddet bir şeyler yapıp gidiyor. Sonra alevler çıkıyor. Çocuk, herhalde hırsızlık yapmak amacıyla ipi kesmek için çakmak kullanmış. Her yer sentetik malzeme olduğu için alev alıyor. Yaklaşık 10 işyerinde maddi zarar meydana geldi. Sadece 200 bin lira bir dükkanda zarar var toplamda 500 bin lirayı aşar. Çocuk güvenliğe gelmiş, 'Bir abi yangın çıkarmış, oraya bak' diyor. Sonra kameraya bakıldığında çocuk yangını çıkarmış."

ÖNCE YAKTI SONRA, 'YANGIN VAR' DİYE İHBAR ETTİ

Çarşı esnaflarından Cem Özkardaş ise şöyle konuştu: "12 yaşındaki bir çocuğun ateşe vermesiyle çantalar tutuşmuş. Polis araştırıyor. Çocuk poliste. 1958 senesinde kapalı çarşı yangını olmuştu. Nasıl korkmayacağım, burası bizim hayat damarımız, itfaiye biraz daha geç kalmış olsa çarşı yanacaktı. Tabii ki korktuk."

Yangın anında çarşının alt tarafında temizlik çalışmalarını sürdüren Yaşar Yaldız ise yaşanılanları şöyle anlattı: "Yanıma gelen 12-13 yaşlarındaki bir çocuk, 'burada yangın var, dükkanlar yanıyor' dedi. 'Sen bu saatte burada ne arıyorsun?' deyince, 'Yangını görünce annem gönderdi beni' dedi. Sonra çocukla beraber gittik yangın yerine. İtfaiyeyi biz aradık. Çocuk sonra güvenlikçiye teslim ettik. Çocukta çelişkili konuşmalar vardı. Kameradan da olayı gördük."

KAPALI ÇARŞIDAKİ EN BÜYÜK YANGIN 1958'DE OLMUŞTU

Bursa ekonomisinin can damarlarından Kapalı Çarşı'da tarihin en büyük yangını 1958'de çıkmıştı. Sahaflar Çarşısı esnafından Ciltçi Cavit Çemrek’in mücellithanesinde bulunan gaz ocağının devrilmesi sonucu çıkan yangın, bir anda etrafı sararak, birkaç dakika içinde çarşıdaki yirmiye yakın dükkanı kül haline geldi. Kısa sürede büyüyerek çarşıyı kaplayan yangında 50 sahaf ve mücellithane, 500 manifatura, 100 kuyumcu, 50 terzi, 400 kundura imalathanesi, 100 tuhafiye ve 50 hazır konfeksiyon dükkanı ile birlikte üç büyük han içinde 500’den fazla yazıhane, 50 aktar, Gelincik Çarşısı’ndaki 100 muhtelif dükkan, bir han içinde 50 odalı esnaf dernekleri binası, 100 avukat yazıhanesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı 77 ipekli kumaş mağazası, 44 manifatura, 34 havlu, 33 kavaf, 37 tuhafiye, 18 kuyumcu, 11 dokuma atölyesi, 11 kahvehane, 12 tornacı, 13 mobilya dükkanı 60 ev, 10 adet tarihi çınar, Dörtyol ağzı, Ticaret Odası Sokağı,Fevzi Çakmak Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, torna imalathanesi, Türkiye’nin ilk yerli çamaşır makinesi fabrikası olan Tolon ile dokuma fabrikası ve çeşitli atölyeler yanmıştı.