654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası Edirne'de düzenlenen törenle başladı.

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftası başladı. Belediye önünde büyük bir kalabalığın oluşturduğu korteje; Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, milletvekilleri, ilin üst düzey yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Aralarında Kırkpınar’ın tamamlayıcı unsurlarından olan Ağa, pehlivan ve davul-zurna ekibinin olduğu kalabalık, Atatürk Anıtı’na doğru yürüyüşe geçti. Anıta Kırkpınar çelenginin konulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunmasının ardından kalabalık, Saraçlar Caddesi üzerinden 25 Kasım Stadyumu’ndaki programa geçti.

Törene katılan ekiplerin resmi geçişinin ardından Vali Dursun Ali Şahin, Edirne denilince akla Kırkpınar ve yağlı güreşlerin geldiğini belirterek, Kırkpınar’ın dünyada bir eşi ve benzerinin olmadığını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise insanlık tarihinin en eski spor organizasyonu olduğunu belirttiği konuşmasında Kırkpınar’ın UNESCO Kültür Mirası listesinde olduğunu aktardı. Gürkan, bu organizasyonu onurla, gururla, heyecan ve mutlulukla kutladıklarını kaydetti.

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim de Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan terör olayını kınadığını dile getirerek, terörün her türlüsüne karşı olduğunu aktardı. Bu olayın son olmasını dileyen Selim, sözü yağlı güreşlere getirerek, "Yağlı güreşlerin tüm seyircilerimizi doyuracak şekilde olması için tüm pehlivanların kendilerine yakışan güreşleri yapmalarını temenni ediyorum." dedi.

Tören Edirne Belediyesi Roman Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile sona erdi.

TERÖR SALDIRISI NEDENİYLE KIRKPINAR’IN İLK KONSERİ İPTAL EDİLDİ

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör olayı ve 32 kişinin ölümü 10'u ağır olmak üzere 104 kişinin yaralandığı patlama nedeniyle düzenlenmesi planlanan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ilk halk konseri de iptal edildi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen saldırıyı kınayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen 28 vatandaşımızın vefatı ve 100’e yakın vatandaşımızın yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kınıyorum. Ülkemizi derinden üzen saldırı sonucunda 654. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında 20 Temmuz 2015 Sarayiçi’nde düzenleyecek olduğumuz ünlü sanatçı Bengü’nün konserini ileri bir tarihe erteledik. Suruç ilçemizdeki hain saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum." diye konuştu.