Valilik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından düzenlenen "İl Tarım Şurası" başladı. KSÜ Baytorun Konferans Salonu'ndaki şurada, tarımın geleceğine yönelik yapılabilecek çalışmalar ele alınarak, Kahramanmaraş'ın tarım sektöründeki payının artırılması amaçlanıyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan şurada konuşan Vali Kocatepe, dünya nüfusunun hızla arttığına dikkat çekerek gıdanın ve gıdayı üretmek için ihtiyaç duyulan doğanın daha da önem kazandığını belirtti. Bu noktada herkese düşen görevin tarımsal değerlerin kıymetini bilmek olduğunu vurgulayan Kocatepe, şöyle konuştu: "İlimiz, zengin flora ve faunası, su kaynakları, değişik özelliklere sahip mikro klima karakterli havzaları, gübre ve ilaç gibi kimyasalların yoğun kullanılmamış olmasından dolayı kirlenmemiş tarımsal alanları, düşük rakımlı ve yılda iki ürün alınabilen güney kesim ovaları ile gerek bitkisel, gerekse hayvansal ürün çeşitliliği ile tarımsal açıdan değeri tarif edilemez bir cennet vatan parçasıdır. Bir Kızılderili atasözünde veciz bir şekilde denildiği gibi, 'Bu dünya bize atalarımızdan kalan miras değil, çocuklarımızdan aldığımız emanettir.' Bu noktadan hareketle bu topraklarımızın kıymetini bilmeli ve değerlendirmeliyiz." Kahramanmaraş isminin dondurmanın yanı sıra tarım sektöründe de Türkiye ve dünya hafızasına kazınması gerektiğini dile getiren Kocatepe, "Burada bizlere düşen, ilimizin kalkınmasını, milli gelire daha fazla katkı yapmasını, her sektörde olduğu gibi tarım alanında da sağlamaktır. Öyle inanıyorum ki, Türk tarım pastasının, dolayısı ile Türk ekonomisinin daha da büyümesine sinerjik etki yapacak bu şuranın neticesinde, üreticilerimizin pastadaki payının artmasının yolu da bulunmuş olacaktır" diye konuştu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ise, tarım sektörünün alt yapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Karaaslan, "Tarım sektöründe doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, bitkisel ve hayvansal verimliliğin artırılması, sağlıklı gıdanın üretilmesi ve üretilen gıdanın pazarlanmasına yönelik alt yapının geliştirilmesine ihtiyaç vardır. İlimizde bu ihtiyaçların tartışılması ve çözüm önerilerinin üretilmesi bağlamında organize edilen bu şuranın tarım sektörüne büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı. "YETERLİ GIDAYI ÜRETEN ÜLKELERİN HERHANGİ BİR GIDA KRİZİNDE VEYA KÜRESEL KRİZLERDE EKONOMİLERİ DAHA DİRENÇLİ" KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı da, tarım sektörünün önemini anlattı. İnsanların yaşamak için beslenmek, beslenmek için de üretmek zorunda olduğunu belirten Saltalı, şöyle konuştu: "Fransız Tarım Bakanı yaptığı bir açıklamada artık devletlerin en önemli görevlerinden birinin topluma yetecek gıdayı üretmek olduğunu ifade etmektedir. Yeterli gıdayı üreten ülkelerin, herhangi bir gıda krizinde veya küresel krizlerde ekonomileri daha dirençli, toplumları daha mutludur. Ancak yeterli gıdayı üretemeyen ülkeler ise kriz dönemlerinde ellerinde paraları olsa dahi alacak gıdayı bulamamak gibi bir riskle karşı karşıyadır. Bu yüzden modern devletler artık kendi toplumunun gıdasını kendisi üretmesi konusunda çaba sarfetmekte ve Dünya Gıda Örgütü de bu çalışmaları desteklemektedir." Şurada konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gündoğdu da, kurum olarak her zaman tarımsal sorunlara çözüm arayışı içerisinde olduklarını ifade etti. Gündoğdu, şunları söyledi: "Kurum olarak ilimizin tarımsal yönden gelişmesi ve buna bağlı olarak üreticilerimizin modern tarımsal üretimi teminine yönelik çabalarımız aralıksız devam etmektedir. Bizler ilimizin tarımsal durumunun önce fotoğrafını, daha doğrusu röntgenini çekmek, daha sonra da olası rahatsızlıklara gerçekçi çözümler bulmak için arayış içerisinde olduk. Bu kapsamda Kahramanmaraş'ın tarımsal açıdan irdelenmesi, sorularının ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin ele alınması, sektör paydaşları arasında ortak aklın ürünü olabilecek bir tarımsal stratejinin geliştirilmesi amacıyla bu şurayı düzenliyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz." Konuşmaların ardından akademisyenlerden oluşan 6 çalışma grubu hazırladıkları sunumu katılımcılara anlattı. "Tarım ve çevre açısından doğal kaynakların yönetimi", "Bitkisel ve hayvansal üretim açısından Kahramanmaraş", "Kahramanmaraş'ta tarımsal ürünlerin tanıtımı, pazarlaması ve sanayisi", "Gıda ve yem güvenliği açısından Kahramanmaraş", "Tarımsal desteklemeler, örgütlenme ve kırsal kalkınma bağlamında Kahramanmaraş" gibi konuların ele alındığı şurada, tarımsal sorunlara çözüm önerileri aranarak, sektöre yönelik strateji belirlenecek.