Edirne'de Meriç Nehri sularının çekilmesiyle birlikte tarlalarda oluşan su birikintileri içerisinde mahsur kalan binlerce balık suya kavuştu.
Edirne’de son bir yıl içerisinde dört kez nehir taşkını yaşandı. Yaşanan taşkınlarda nehirlerdeki su seviyesi son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Taşkınlar sonucunda Edirne’de günlerce hayat felç oldu. Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında karayolu bağlantısı kesildi.
Nehir yatağına yakın alanlar sular altında kaldı. Çok sayıda tarihi köprü, sosyal tesis, ticari işletme ve tarım alanları sulara gömüldü.
Taşkının faturası Edirne ağır oldu. Suların çekilmesiyle birlikte zarar gören insanlar yaralarını sarmaya başladı.
Ancak nehir taşkınlarında insanlar kadar hayvanlar da zarar gördü.
Hayvanların bir kısmı taşkın suları arasında mahsur kaldı. Yüzlerce hayvan ise suya kapıldı.
Nehir suyundan balıklar da nasibini aldı. Taşkınlarla birlikte binlerce balık tarlalara girdi.
Tarlaları kaplayan suda taşkın sürecince yaşamını sürdüren balıklar suların çekilmesiyle birlikte mahsur kalmaya başladı.
Tarlalardaki su birikintisi içerisinde oksijensiz kalarak yaşam mücadelesi veren balıkların imdadına bir duyarlı bir işletmeci yetişti.
Çalışanlarıyla birlikte her gün yüzlerce balığı kovalara dolduran işletmeci sonu nehir sularına bırakarak hayatta kalmasını sağlıyor.
Nehir kenarında kum ocağı işleten Ahmet Yılmaz, her gün çalışanlarıyla birlikte tarladaki balıkları toplayarak suya kavuşturduklarını söyledi.
Taşkınların tarlalara çok fazla balık getirdiğini anlatan Yılmaz, tarlalarda nehirden daha çok balık olduğunu vurguladı.
Suların çekilmesiyle birlikte balıkların yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Yılmaz, “Ben iş yerinden 2 çalışan arkadaşımı görevlendirdim. Şantiye bölgemizde her gün yüzlerce balığı toplayıp kovalarla nehre bırakıyoruz. Bu sayede 5 binden fazla balığın hayatta kalmasını sağladık. Fakat tarlalarda şu an binlerce balık ölümü bekliyor.” dedi.