KESK Balıkesir Şubeler Platformu, Meclis'te görüşmeleri süren ve polise geniş yetkiler getiren 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi.

KESK Balıkesir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ekber Gün, yasa tasarısının AK Parti'nin 'iktidarımıza biat edecek kullar istiyoruz' fermanından başka bir şey olmadığını belirterek, "Valiler, kaymakamlar sıkıyönetim ve OHAL dönemlerinde olduğu gibi yetkilendirilecek. Kendilerini yargıç ve savcılar yerine koyup kararlar alabilecekler. Valinin ilan ettiği yasaklara uymayanlar 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılacak. Vali toplumsal olaylarda belediyenin araç ve gereçlerine el koyabilecek, personeline emir verebilecek." dedi.

KESK Balıkesir Şubeler Platformu üyeleri Meclis'te görüşmeleri süren 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki için protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe sivil toplum kuruluşları ile bazı siyasi partilerin temsilcileri de destek verdi. TÜİK Meydanı'nda toplanan grup sloganlar atarak Ali Hikmet Paşa Meydanı'na kadar yürüdü. 'Bakma baktıkça sıra sana gelecek', 'AKP'ye değil halka güvenlik', 'Polis devleti istemiyoruz', 'Polis devletine hayır', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' şeklinde slogan atan grup alkışla tasarıyı protesto etti.

Gruptakiler ellerinde 'Polis devletine, sıkıyönetim yasalarına hayır', 'Keyfi gözaltılar istemiyoruz', 'Bonzai değil özgürlük istiyoruz', 'Polis devleti olmayacağız', 'İç güvenlik yasası diktatörlüktür' yazılı dövizler de taşıdı. Polisin çevrede aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Düdük çalarak hükümeti protesto eden KESK üyelerine bazı vatandaşlar da destek verdi.

KESK Balıkesir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ekber Gün, burada yaptığı konuşmada hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Kendilerinin demokrasi, eşitlik, barış, kardeşlik ve insanca bir yaşam talep ettikçe AK Parti iktidarının hak ve özgürlükleri törpülemeye devam ettiğini söyledi. "Varlığını halkı daha çok zapturapt altına almaya bağlamış olan AKP iktidarı toplumun çeşitli kesimlerinin talepleri için harekete geçmesini dahi darbe girişimi olarak algılıyor." diyen Gün, şöyle devam etti: "Bunun için, iktidarını korumanın tek yolu olarak darbe dönemlerini gölgede bırakacak İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na sığınıyor. Yasa tasarısındaki her cümle AKP iktidarının nasıl bir yeni Türkiye hayal ettiğini gözler önüne seriyor."

Tasarının yasalaşması halinde talep ve itirazların dile getirildiği sendikal eylemler öncesinde makul şüpheli gerekçesiyle tedbir göz altıların yapılabileceğine dikkat çeken Gün, "Dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımız fiilen ortadan kaldırılacak. Valiler, kaymakamlar sıkıyönetim ve OHAL dönemlerinde olduğu gibi yetkilendirilecek. Kendilerini yargıç ve savcılar yerine koyup kararlar alabilecekler. Valinin ilan ettiği yasaklara uymayanlar 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılacak. Vali toplumsal olaylarda belediyenin araç ve gereçlerine el koyabilecek, personeline emir verebilecek. Polis aynı zamanda savcılık yapacak. Savcı kararı olmadan ve kimseye haber vermeden vatandaşları 48 saat gözaltında tutabilecek. Hakim ve savcı kararı olmadan istediği kişinin üstünü, eşyasını, aracını arayabilecek. Toplumsal olaylarda 'cebinde taş vardı' gerekçesiyle bile silah kullanabilecek. Polisin aldığı herhangi bir önleme karşı çıkan vatandaş gözaltına alınabilecek. Dinleme, gizli soruşturmacı kullanma ve teknik takip yetkileri genişletilecek, Ortada hiçbir suç ya da şüphe olmasa da herkesin telefonu hakim kararı olmadan dinlenebilecek. Sahte ve hukuk dışı kanıt yaratma faaliyeti sistematikleştirilecek."

Sosyal medyaya getirilen sınırlama, yasak ve cezaların da artırılacağını ifade eden Ekber Gün, şöyle devam etti: "Dolayısıyla haber alma ve iletişim ağı özgürlüğü daraltılacak. İç Güvelik Yasa Tasarısı AKP'nin 'iktidarımıza biat edecek kullar istiyoruz' fermanından başka bir şey değildir. AKP iktidarı gittikçe çürüyen, temelleri sarsılmaya başlayan korku imparatorluğunun ömrünü uzatmak için devreye soktuğu polis devleti yasa tasarısı ile bize 'Ya bizim istediğimiz makbul vatandaşlar olursunuz ya da makul şüpheli tercih sizin' demektedir. Demokrasiden, barıştan, kardeşlikten, insanca yaşamdan yana olan herkesi yarın çok geç olmadan, toplumda var olan kutuplaşmayı daha da arttıracak uzun süredir üzerimize çöken karanlığı daha da zifiri hale getirecek olan polis devleti sıkıyönetim yasa tasarının geri çekilmesi için mücadeleye çağırıyoruz."

Basın açıklamasının ardından bazı STK temsilcileri de tasarı hakkında görüşlerini dile getirdi. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.