Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan taşeron işçiler, tediye ücretlerinin ödenmemesi ve 3 yıldan az süreyle sözleşme yapılmak istenmesine tepki amacıyla eylem yaptı.

Sabah saat 08.00’da hastane önüne gelen taşeron işçiler işbaşı yapmadı. Burada simitle kahvaltılarını yapan taşeron işçiler, ilave tediye ücretlerinin verilmesini talep etti. Yağmura altında eylem yapan işçiler adına açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, işçilerden birlik olmalarını isterken, şunları söyledi: “Çeşitli eylemler yaptınız yıllarca burada. Bu eylemler sonucunda sizin anayasal hakkınızı kullanmanızı engellemek için yönetim her tülü yola başvurdu. En son karayollarında çalışan taşeron işçiler mahkemeyi kazanmalarına rağmen, sayın Başbakan'ın Türkiye’de 78 milyonun önüne çıkıp taşeronları kadroya alacağız demesine rağmen hala işlemler çok ağır işliyor. Siyasi partiler seçim bildirgelerinde ‘biz taşeronları kadroya alacağız’ diye ortaya çıkıyorlar. Eğer bizim insanca yaşamamızı istiyorlarsa, insan gibi çalışmamızı istiyorlarsa o söz değil, bundan üç ay önce çıkan kanun, yani şuanda ki yürürlükte olan kanunu işletsinler.”

Koop-İş Hukuku müşaviri Av. Veysel Özaydın ise, “Uludağ Üniversitesinde çalışan yaklaşık 250 arkadaşımız bu gün iş kanununun 34. maddesinde düzenlenen çalışmaktan kaçınma hakkını kullanıyorlar.” dedi.

Veysel Özaydın açtıkları davalar sonrasında Yargıtay tarafından verilen karara göre işe girdikleri ilk günden itibaren Uludağ Üniversitesi işçisi olduklarının hüküm altına alındığını altını çizerek, “Bunun üzerine ilave tediye alacakları için açtığınız davaları kazanmış ve bu kararlarda Yargıtayca onanmıştı. Bunun üzerine Uludağ Üniversitesine rektörlüğüne 17 Eylül 2015 tarihinde ilave tediye alacakları izin başvuruldu. Ancak aradan 20 gün geçmesine rağmen her hangi bir ödeme yapılmadı. İş kanunun 34. maddesinde ücretin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabileceği ve bununda grev olarak nitelenemeyeceği ve işçilerin bu nedenle iş sözleşmelerinin fesedilemeyeceği ve yerine başkaları alınamayacağı düzenlenmiştir. Bu hüküm çerçevesinde ücretimiz ödenmediği için yasal hakkımız olan çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Veysel Özaydın sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdide asıl işveren olan Uludağ Üniversitesi taşeron şirketle yeni ihaleyi bir yıllık yapmak istiyor. Biz yetki alıp sözleşme masasına oturana kadar yine bir yıldan az zaman kalacak ve işçilerin toplu sözleşme hakkı yine engellenecek. İşte bunun için buradayız.”