Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, Türkiye’de her yıl ortalama binlerce işçinin iş kazalarından dolayı hayatını kaybettiğini ve birçoğunun ise sakat kaldığını belirterek taşeronlaşmanın iş kazalarına davetiye çıkardığını söyledi.

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, taşeronlaşmanın iş kazalarına davetiye çıkardığını belirterek her gün yurdun değişik yerlerinde münferit iş kazalarında ortalama 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan ve her yıl ortalama binlerce işçinin hayatına mal olan, binlercesinin iş göremez derecede sakat kalmasına sebep olan iş kazaları yaşandığını ifade eden Sancar, büyük ekonomik kayıpları da beraber getiren bu tabloyu ‘iş kazası’ kavramı ile açıklamanın da pek mümkün olmadığının altını çizdi.

Soma ve Ermenek’ten örnekler veren Sancar, şunları söyledi: "Mevsimlik işçileri taşıyan otobüs kazası gibi cinayet şeklindeki iş kazaları toplu ölümler olduğu için kısa sürelerde de olsa gündemde kalmaktadır. Kamuoyunda tartışılmaktadır. Ancak yine tedbirsizlikten her gün yurdun değişik yerlerinde münferit iş kazalarında ortalama 5 kişi ölmektedir. Bu tür kazalar kamuoyu nezdinde pek his edilmemekte, örtbas edilmekte ateş düştüğü ocağı yakmaktadır. Şimdide Çaykara da çığ altında kalan işçiler. Acaba kaç kişinin toplu ölmesi gerekir ki kamuoyu gündemine gelsin."

Taşeronlaşmanın iş kazalarında önemli bir sebep olduğunu kaydeden Sancar, "Taşeronlaşma artıkça iş kazaları da o oranda artmaktadır. Dünyada iş kazalarında büyük düşüşler görülürken ülkemizde artması düşündürücüdür. İstatistiklere göre iş kazalarının yüzde 88 tedbir alınırsa önlenebilir kazalardır. Ancak yüzde ikisi tedbir alınsa da olası kazalardır. Ülkemizde ortalama günde 6 kişi iş kazaları sonucu hayatını kaybetmekte ve bu iş kazaları Sonucu ülke ekonomisi 7 katrilyon civarında kayba uğramaktadır. Bu miktarı küçük bir bölümü ile tedbirler alınsa İş kazalarının önüne geçilebilir; Kalanı ile büyük bir işsiz kitlesine iş olanakları oluşturulabilir. Tedbiri alacak işveren uygulayacak işçidir. Taşeronlaşma sisteminde Taşeron kamuda aldığı bir işi bir yıl sonra alıp almayacağı kesin olmadığı için kalıcı tedbirler almamakta süresini doldurmaya bakmaktadır. Bu sistemde örgütlenme sorunları da bulunduğundan düzeni takip eden bir sendika yapısı da olmadığı için elemanlar hak arama noktasında mahrumdurlar. Yeri geldiğinde tehlikeli işte çalışmama gibi bir yasal hak talebinde bulunamamaktadır. Hele hele patronlar aşırı para kazanma hırsı ile iş güvenliğine kaynak aktarmamaktadırlar. Oysaki kaza sonucu ortaya çıkan maliyet kaybının küçük bir miktarının tedbir almada kullanılması ile kaza riskinin ortadan kaldırılabileceği istatistiklerde sabittir. Şartnamede belirtilen işçinin kuruyucu ekipmanı iş ayakkabısı elbisesi, hatta yemeğin bile en ucuzunu tercih edilir. Her yeni yasada bazı haklar beklenirken satır aralarına işveren lehine düzenlemelerde göze çarpmaktadır." dedi.