Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, değiştirilen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yönetmeliği’nin toplumda yeni gerginliklere neden olacağını söyledi.

Yeni yönetmeliğin diğer kanunlarda da görüldüğü gibi mülki amirlere önemli yetkiler verdiğine dikkat çeken Taştekin, yazılı açıklamasında, “Mülki amir toplantıları 1 ayı aşmamak üzere erteleyebilecek ve daha önemlisi 'suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabileceği' maddesi var. Yönetmelikteki bu soyut ve belirsiz ifadeler, keyfi uygulamaları getirecektir. İktidarın istemediği bir gösteri veya toplantı bu madde ile çok rahat yasaklanabilir. İnsanların demokratik hakkı olan gösteri ve toplantı hakkını bir valinin iki dudağı arasına bırakmak demokratik bir ülkede olmaz. Böyle keyfi uygulamalara başlarsınız devlet görevlileri ile halk arasında çatışmaları artırırsınız.” dedi.

BASKI, YASADIŞILIĞI ARTIRIR

Taştekin, toplumların toplantı ve yürüyüş taleplerinin demokratik ülkelerde en temel hak ve özgürlükler kabul edildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Toplumsal olaylarda devlet, özgürlük-güvenlik dengesi bağlamında bir yandan gösteri yapanların haklarını sağlıklı bir şekilde kullanmalarını sağlamak, diğer yandan da bu hakkın kötüye kullanımını önlemekle görevlidir. Demokratik haklar yasaklanarak, kamu güvenliği sağlanamaz. Son düzenlemelerle devlet bireylerin toplantı ve gösteri yürüyüş hakkından yararlanmasını güvenlik ağırlıklı olarak kısıtlamaktadır. Bu da maalesef suç ile mücadelede olumsuz gelişmeleri tetikleyecektir. Demokratik haklarını yasal olarak kullanmakta zorlanan kesim yasadışı eylemlere yönelecektir. Baskı ve korku kültürünün sonucunda açıktan yapılan demokratik ve yasal eylemler, yer altına inecek ve yasadışılığı getirecektir. Bu kısıtlayıcı uygulamalar maalesef ilgisiz kişileri terör örgütlerine sempatizan, sempatizan kişileri de terör eylemi yapar hale getirecektir. Ayrıca getirilen son düzenlemeler, baskıcı, kısıtlayıcı hükümler içerdiğinden devlet ile halkın çok fazla karşı karşıya gelmesine sebebiyet verecektir. Devlet görevlileri ile halk arasındaki çatışmaları da maalesef tetikleyecektir.”