Öğrencileri ilk dönem karnelerini alma heyecanı sararken uzmanlar, aileleriyle birlikte kaliteli zaman geçirmeleri için program yapılması gerektiğini belirtiyor. Tatil sırasında ailelerin çocuklarıyla geçirdiği zamanın, aralarındaki bağları kuvvetlendirdiğine dikkat çeken uzmanlar, ilgi ve yeteneklerinin de böylece keşfedilebileceğini vurguluyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, öğrencilerin tatili heyecanla beklediğine değinerek, bu sürenin sadece dinlenme, televizyon seyretme ya da bilgisayar karşısında geçirilen zaman olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Tatil programları yapılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “Programın içeriği yoğun olmamakla birlikte hem ders hem gezme ve eğlenme unsurları bulundurmalıdır. Tatillerin bir diğer değerli yanı ise aile bireylerinin kaliteli zaman geçirebilmesi için mükemmel bir fırsat oluşudur. Çeşitli aktivite ve programlarla aileler, çocuklarıyla aralarındaki bağları kuvvetlendirebilir, iletişimi arttırabilir.” dedi.

‘TATİLDE ÇOCUKLARIN YETENEKLERİ KEŞFEDİLEBİLİR’

Bu zamanlarda çocukların ilgi ve yeteneklerinin keşfedilebileceğini ifade eden Klinik Psikolog Yavuz, küçük oyunlarla farkındalıklarının arttırılabileceğini söyledi. Çocuklarla çeşitli planlar yaparak alışılmış düzenden uzaklaşılmasını tavsiye eden Yavuz, “Aileler, tatilin bir gününü aile oyun günü ilan edebilir. Sessiz sinema veya spor günü olarak planlayabilir. Bu programların özelliği, televizyonu kapatıp aile bireylerinin rutin düzenden uzaklaşıp hep birlikte nitelikli vakit geçirişidir. Böyle güzel geçirilen aile zamanı çocuklara, çok da yüklenmeden ve yoğunluğu çok fazla olmayan bir ders programı çıkarmasına yardımcı olabilir. Amacın, öğrenciyi ders ve sınav kaygısından biraz uzaklaştırıp konuları güzelce öğrenmek olduğu vurgulanmalıdır.” diye konuştu.

‘ÇALIŞMA PROGRAMI, KONULAR GÜNLERE DAĞITILARAK YAPILABİLİR’

Öğrencilerin ilk yarıyılda zorlandığı konuların listesini çıkarmalarına yardımcı olunması gerektiğine işaret eden Merve Yavuz, konular günlere dağıtılarak çalışma programı hazırlanmasının tatil zamanını verimli hale getireceğini söyledi. Yavuz, şu tavsiyelerde bulundu: “Öğrenci eğer, ‘Çok fazla konu var, hangibirine yetişeceğim?’ kaygısını taşıyorsa ona, ‘Tüm kaynakları çalışamasan bile önemli bölümlere öncelik vererek hazırlanabilirsin. Hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırsın.’ gibi cümlelerle yardımcı olunmalıdır. Eğer öğrenci başarısız bir dönem geçirmişse bu başarısızlığın kaynağını birlikte bulmaya çalışmalı. Koşulsuz sevgi, her çocuğun ailesinden alma ihtiyacını duyduğu sevgi türüdür. Eğer onlara duyduğunuz sevginin notlarıyla bağlantılı olduğunu hissettirirseniz, kaygılarını daha da arttırabilirsiniz. İkinci dönem de başarısız olacağı kaygısının çocuğa yansıtılması, onun özgüvenine zarar verebilir. Ebeveynlerin karneye karşı olumsuz tepkileri, her ne kadar çocuklarının iyiliği için olsa bile yanlış bir yöntem olabilir. Bu nedenle yoğunluğu düşük bir ders çalışma programıyla ailece geçirilen zamanlar harmanlanırsa verimli bir tatil geçirebilir.”