Pazar günü yapılacak milletvekili seçimlerinin ardından okulların da bir hafta sonra kapanacak olması nedeniyle tatil planları yapmaya başlayan aileleri büyük bir tehlike bekliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mansur Sezginer, havuz sularının kullanma şartlarına uyulmadığı için birçok mikrobun bulaşmasını kolaylaştırdığını belirterek, “Havuzlarda kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ve deri enfeksiyonları meydana gelebilir” diye vatandaşları uyardı.

Dr. Sezginer, yaptığı açıklamada tatilde havuza girme planları yapan ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Havuzdan ziyade imkan varsa öncelikle denizi tercih etmekte fayda olduğunu kaydeden Sezginer, “Havuz suyunun temizlenmesi için koyulan klorun bir çok yan etkileri olduğu biliniyor. Havuzu kullananların da, ne kadar temizlik kurallarına, havuzu kullanma şartlarına uyduğunu bilmek zor. Suyunun temiz olması, kullananların da kurallara uygun davranması her yerde pek mümkün olmamaktadır. Bu durumda göz, kulak ve diğer sistemlerde rahatsızlığa da neden olur.” dedi.

Havuz suyundan birçok mikrobun bulaşmasının tatilcileri tehdit ettiğini ifade eden Sezginer, “Özellikle hafta sonları çok fazla kişi havuzları aynı anda kullanıyor. Bu gibi durumlarda başta kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ve deri enfeksiyonları meydana gelebiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

HAVUZDA UZUN SÜRE KALMAYIN

Havuza girilecekse bile en kalabalık olduğu dönemde girilmemesi gerektiğini söyleyen Sezginer, “Çok uzun süre kalınmamalı. Havuzun temizliği, bakımıyla ilgili mutlaka yetkililerden bilgi alınmalı. Özellikle çocuklar fazla girdiği için orta kulak, dış kulak, sinüzit gibi birçok hastalık görülüyor.” dedi.

Havuzda dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de mantar enfeksiyonları olduğunu belirten Sezginer, “Mantar enfeksiyonları aynı şekilde kaşıma suretiyle kulakta da gelişebiliyor. Kulak enfeksiyonu varken havuza ve denize dalmada kulak zarında delinmeler olabiliyor. Buna çok dikkat etmek gerekir.” şeklinde konuştu.

DENİZ SUYU SİNÜZÜTE İYİ GELİYOR

Deniz suyu içinde ise belirli bir oranda tuz olması nedeniyle buruna girdiği zaman burundaki kabuklanmayı önlediğini ve nemlilik sağladığını vurgulayan Sezginer, “Deniz suyu bizim gözle göremediğimiz ve burun sıvısının atılmasını sağlayan çok küçük titrek tüycüklerin rahat hareket etmesini sağlar. Bu nedenle temiz olan deniz suyunu, sinüzit ve nezle gibi gripal durumlarda öneriyoruz. Deniz suyu sayesinde burun tıkanmıyor, burun salgısı temizleniyor ve kolaylıkla atılıyor.” ifadelerini kullandı.