Adana Taksici, Kamyoncu, Kamyonetçi, Nakliyeci ve Nakliyat Komisyoncuları Esnaf Odası (ATKKNNEO) Başkanı Kazım Barışık, yaz tatili nedeniyle seyahate çıkacak sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Oda Başkanı Kazım Barışık, tatilcilere, uzun yolculuklarda özel araç yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşım araçlarını tercih etmelerini tavsiye ederken, özel araçları ile yola çıkacak sürücülerin de düzenli ve yeteri kadar uyumasını, kesinlikle de alkollü şekilde direksiyona geçmemelerini istedi.

Başkan Barışık, yaz aylarında nem oranının ve sıcakların yüksek seviyelere ulaşması sonucunda, fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ve yorgunluğun yanı sıra, günlük olarak değişebilen hava şartları ve yolların yapılarını iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Barışık, tatile çıkacak sürücülere özetle şu uyarılarda bulundu: “Araçların yazlık bakımlarını mutlaka yaptırmalı, trafik yoğunluğunun az olduğu yollar tercih edilmeli. Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli. Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı, yola kesinlikle aç çıkmamalı. Ağır ve yağlı gıdalardan kaçınmalı, yiyecek olarak sebze ve meyve tercih edilmeli. Direksiyon başında sigara içilmemeli, cep telefonu ile konuşulmamalı. Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı. Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dâhil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri (çocuk koltuğu) mutlaka kullanılmalı. Emniyet kemerinin hayat kurtardığı, unutulmamalı. Araç camları zaman zaman kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı; ancak arı, sinek vb. sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli. Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi gibi durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, derhal aracı güvenli şekilde sağa çekip, durup bir süre dinlenilmeli. Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı, direksiyon başında iken yanındakilerle dikkati dağıtmayacak şekilde konuşulmalı. Her 100 kilometrede veya 1,5-2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı, molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı. “