Okulların yarıyıl tatiline girmesinin ardından aileler, çocuklarının bu tatili ders çalışarak mı yoksa oyun oynayarak mı geçirmeleri gerektiği ile ilgili ikilemde kalıyor. Tatili verimli ve keyifli geçirmek için program yapılmalı diyen uzmanlar, çocuğun önce dinlenmesi ve eğlenmesi sağlandıktan sonra, derslere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Medical Park Trabzon Hastanesi Psikolog Niltem Hürfikir, çocuğun tatilini nasıl geçirmesi konusunda anne babalara uyarılarda bulundu. Hürfikir, "Yorucu bir okul döneminden sonra çocuklar için tatil zili çalıyor. Ödevler, dersler, sınavlar, erken kalkma gibi çeşitli zorluklar yaşayan öğrenciler için bu tatil, rahatlama ve eğlencenin yanı sıra ders çalışma açısından da en verimli şekilde geçirecekleri bir tatil olmalıdır." dedi.

Verimli tatil için program yapılmalı diyen Niltem Hürfikir, "Tatili verimli ve keyifli geçirmek için, öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerekir. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi, zayıf derslerin telafisi ya da öğrencinin kendini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman ayrılmalıdır. Özellikle anne babalar, çocuklarının bu tatili en verimli şekilde nasıl geçirebileceği, neler yapılabileceği konusunda endişe yaşamaktadırlar." ifadelerini kullandı.

YENİ DÖNEME DİNLENEREK BAŞLASIN

Yeni döneme dinlenilerek başlanılması gerektiğini vurgulayan Niltem Hürfikir, "Sömestr tatili her ne kadar karnedeki kırık notların düzeltilmesi ve zayıf derslerin telafisini yapmak olarak görülse de bu dönemde çocuğun dinlenmesi daha fazla önem kazanmaktadır. Öğrencinin dinlenerek yeni döneme hazırlanmasını sağlanmalıdır." diye konuştu.

HOBİ EDİNMEK İÇİN TAM ZAMANI

Çocuklar hobilerini de geliştirmeli diyen Niltem Hürfikir, "Çocuklara bir hobi edindirmek için en uygun zaman tatil aralıklarıdır. Çocuğunuzun özel yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre çocuk ile birlikte ortak seçebileceğiniz hobiler, hem sosyalleşmesi hem de keyifli vakit geçirmesi için iyi bir fırsat olabilir." şeklinde konuştu.

BİLGİSAYARLA DEĞİL SPORLA SOSYALLEŞSİN
Sporun önemli olduğunu söyleyen Niltem Hürfikir, şunları dile getirdi: "Çeşitli spor aktivitelerine katılabilirler. Enerjilerini boşaltmaları için spor önemli bir aktivitedir. Bireysel yapılabilecek spor faaliyeti olabileceği gibi grup olarak yapılan sporlar da çocukların rahatlamalarını ve farklı arkadaş ortamlarına girmelerini sağlayarak sosyalleşmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Tatil dönemimde çocukların en çok istediği durum, teknolojiyi serbestçe kullanma isteğidir. Uzun süre bilgisayar kullanmak, televizyon izlemek, telefonla uğraşmak, gelişim çağında olan çocukları hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumda anne baba ve çocuk birlikte karar almalı ve iki tarafında memnun olacağı sınırlamalar getirmelidir."

BIRAKIN PLANI ÇOCUĞUNUZ YAPSIN

Tatil planının çocuğun yapmasının daha etkili olacağını vurgulayan Niltem Hürfikir, "Tatilde yapılacak programı onlara bırakabilirsiniz. Uyması gereken konular hakkında anlaşma yapmanız yeterli olacaktır. Fakat koyduğunuz bu kurallarda tutarlı olun. Sık sık uyarılarda bulunmayın. Çocuğunuzla yapacağınız sohbet arasında olumlu olumsuz mesajlara yer verebilirsiniz. İstediği şekilde geçireceği tatil, çocuğun yeni döneme severek başlamasını sağlayacaktır. Çocuğun ailesi ve arkadaşları ile birlikte iletişimi, paylaşımı, birlik ve beraberliği kuvvetlendirecek aktivitelere yer vermek çocuğun psikolojisinde önemli yere sahiptir. Yapılabilecek etkinlikleri değerlendirmelisiniz." dedi.

SÜREKLİ “DERS ÇALIŞ” DEMEYİN

Ders konusunda baskı yapmayın diyen Niltem Hürfikir, "Zayıf getirdiği dersleri ya da eksik olduğu konuları varsa, çocuk özel destek alabilir. Aile ya da özel bir öğretmen çocuğa ders verip destek olabilir. Çocuk dinlendikten sonra uygun bir zaman dilimde geride kaldığı ders konularını tekrar edebilir. Kitap okuma saatleri düzenlenebilir. Bunların hepsi çocuğun bireysel farklılıkları ön plana alınarak uygun program dahilinde gerçekleştirilmelidir. Çocuğa sürekli ders çalış, kitap oku, eksik konularını tamamla gibi olumsuz ve emredici sözlerle üstüne gitmek yerine doğru zamanda çocuğu ders çalışması, kitap okuması ve eksikliklerini tamamlaması için desteklemek, motive etmek çok daha önemlidir. Çocuk sürekli ders çalışarak öğrenmeyi gerçekleştirmez. Çocukların yaşayarak öğrenmesine de izin verilmelidir." diye konuştu.