Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, gıda denetimleri sırasında alınan bir ceviz numunesi yüzünden esnaflarına 7 ile 14 bin liraya varan ağır para cezaları kesilmesine tepki gösterdi.
Oda Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ı ziyaret ederek, yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Metin Taylancı, “Küçücük bir ceviz numunesi yüzünden esnaflarımıza 7 bin 300 ile 14 bin 700 lira arasında para cezaları kesiliyor. Onlarca esnafımız gibi, bana da geldiler. Şikâyet varmış, şu eksik, bu eksik diye 14 defa denetime geldiler. En son geldiklerinde artık isyan ettim. Bana da 7 bin 300 lira ceza kestiler.” dedi.
Alo 174 Gıda İhbar ve Şikâyet hattına gönderilen her türlü ihbarın, hattın Ankara merkezli olması nedeniyle dikkate alındığını ve uygulamaya geçildiğini, bu durumun ise esnafları birbirine düşüreceğini ifade eden Başkan Taylancı, “Bu meseleye sağlıklı bir çözüm mutlak bulunmalı. Bir iş yeri 28 senede 5 defa denetlenirken, 3 ayda 14 kez denetleniyorsa bunda kasıt vardır derim. Kaldı ki, bizim kayıtlı esnaflarımızın suçu nedir. Sürekli denetim altındayız. Cevizdeki küçük bir küflenme, pastadaki katkı maddesi suç sayılıyor. Ama açıkta, sağlıksız şekilde gıda maddesi satanlar rahat. Ne vergi var, ne sigorta derdi var, ne de denetim korkusu var. Arabasına kazanı atan, tablasını köşe başlarına yerleştiren herkes istediği yerde tatlı pişiriyor, satıyor. İçinde ne var, nasıl pişiriliyor, kaç kez ısıtılmış yağ kullanıyor, kimsenin umurunda değil. Devletimiz bizi denetlediği gibi, korsan ve kayıt dışı çalışanlarla da mücadele etsin ki, biz de destek verelim.” diye konuştu.

Birlik Başkanı Kazım Barışık da devletine primini ödeyen, vergisini yatıran, istihdam oluşturup, işçi çalıştıran kayıtlı esnaf ve sanatkâra her kesimin saygı duyması gerektiğini söyledi. Barışık, “Benim, devletine sadık, müşterisine saygılı, vatandaşlık görevlerini fazlasıyla yapan kayıtlı esnaf ve sanatkârım, 3 – 5 bin liralık yıllık vergisini ödemekte zorluk çekerken, bir çırpıda, üstelik uyarı yapılmadan, haksız şekilde 7 – 14 bin liralık cezalara maruz kalıyorsa, bu kabul edilir bir durum değildir. Esnafımız, ürün kalitesine dikkat edip, hijyen kurallarına harfiyen uysun, haklı oldukları konularda her zaman, sonuna kadar arkalarındayız.” destek sözü verdi.