Tatvan Kaymakamlığı tarafından, 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nün 100. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Kamu kurum amirlerinin katılımıyla, sabah kaymakamlık bahçesinde, Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan anma programı, Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi'nde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan anma programı, Tuğ Ortaokulu Müdürü Namık Kemal Duman’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Daha sonra Tatvan 10. Motorlu Piyade Tugayı Komutanlığı'nda görevli Topçu Üsteğmen Hasan Çiçek, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Tuğ Ortaokulu öğretmenlerinden Orhan Taşcan ise '100. Yılında Çanakkale’yi Anlamak' konulu konuşmayı yaptı. Tatvan Liman Başkanı Abdurrahman Aki ise Çanakkale şehidi olan dedesinin 92 yıl aradan sonra mezarını bulma hikayesini anlattı. Akabinde, Tatvan Tuğ Ortaokulu tarafından hazırlanan etkinliklerin sunulduğu anma programı, temsili gösteri, şiirlerin okunması ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Düzenlenen programın ardından bir konuşma yapan Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, şunları ifade etti: “Çanakkale’nin önemini anlamamız için kendimize bu soruyu sormamız lazım. Çanakkale’de bu savaşı kazanmasak ne olurdu? Bu soruyu kendimize sormamız gerekir. Bu sorunun cevabını alabilmemiz için ise o günün şartlarını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Dünyadaki tüm gelişmelerin dini ve dil boyutlarını iyi değerlendirip, bunların sebep ve sonuçlarını araştırıp kafamıza yerleştirmemiz gerek. Dünya konjöktörünü bilmeden, Çanakkale Savaşı'nın ne anlama geldiğini anlamamız ve kavramamız çok zor. Bir savaş düşünün ki bir tarafta en modernize ve en donanımlı ordusu olan, dünyanın her tarafından Çanakkale’ye asker getirmiş bir güç, diğer tarafta ise yokluk içinde bir güç, kuvvet. Çanakkale’ye gelen bu güç belki de Çanakkale’yi bir veya iki gün içinde geçeceğini düşünen bir güç. Ama öyle olmuyor. Bir komutan düşünün ki askerlerine 'Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' diyor. Bu güçlü ordu karşısında böyle bir güç var. Savaş sonunda ise burada bir tarih yazılıyor. Bu nedenle şu anki varlığımızı bu savaşa borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Eğer biz o gün o savaşı kaybetseydik, bugün durumda olamayacaktık. Bu nedenle bazı şeyleri klasik gelenekler şeklinde kutlamaktan ziyade daha iyi anlayıp bu şekilde kutlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu vesile ile vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, yine şanlı ordumuza ve kahraman askerlerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, bugün bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Düzenlenen anma programına Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, Belediye Başkan Yardımcısı Abdulbaki Menteş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, kamu kurum amirleri, şehit ve gazi yakınları ve vatandaşlar katıldı.