Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi cihaz olan kontak lensler için ürün takip sistemi getireceğini belirterek, “Optik ürünler ve kontak lensin üretim ve ithalatından depoya ve hastaya ulaşana kadar takibi yapılacak ve izlenecek. Bu sayede taklit sahte kaçak ürünler, internet, e ticaret ve yetkisiz kişilerin satışının engellenmesi hedefleniyor.” dedi.

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, Yeni Meslek Kanunu'na göre yasa gereği her türlü kontak lensin hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satılabileceğine dikkat çekti. Kontak lens reçeteleri bir sene geçerli olduğunu, açık yasa hükmüne rağmen kontak lenslerin yetkisiz kişiler ve internet ortamında e-ticaret yoluyla yaygın olarak satıldığını vurgulayan Taylan Küçüker, şunları kaydetti: “İnternetten lens satışı yasaktır ve alınması risklidir. Kaçak taklit sahte ve miadı dolmuş ürünler, kalıcı görme kaybına sebep olabilir. Sağlık Bakanlığı da resmi sosyal paylaşım hesabından kamu sağlığı adına toplumu uyaran bilgilendirme açıklamaları yapmış, Bu açıklamalarında aşağıdaki bilgilere yer vermiştir.”

TIBBİ CİHAZLARDA YETKİ BELGESİ ALINMASI ZORUNLULUĞU

15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile tıbbi cihaz satışı yapan işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için yetki belgesi almaları zorunlu hale getirildiğini aktaran Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, "Yetki belgesi alabilmek için işletmelerin bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Medikal market, distribütör ya da bayi olarak tıbbi cihaz satışı yapan tüm işletmelere mutlaka belgeli bir sorumlu müdür bulundurmaları, bu işletmelerde satış, tanıtım ve klinik destek elemanı olarak görev yapan tüm personeli belgelendirmeleri şartı getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi cihaz olan kontak lensler için ürün takip sistemi getireceğini anlatan Taylan Küçüker, “Optik ürünler ve kontak lensin üretim ve ithalatından depoya ve hastaya ulaşana kadar takibi yapılacak ve izlenecek. Bu sayede taklit sahte kaçak ürünler, internet, e ticaret ve yetkisiz kişilerin satışının engellenmesi hedefleniyor.” dedi.

KONTAK LENSLERLE İLGİLİ KAMU SPOTU PLANLANIYOR

Güneş gözlükleri ile ilgili başarı ile yürütülen kamu spotu çalışmasının ikincisi kontak lensler için planlandığını açıklayan Yönetim Kurulu üyesi Küçüker, Konfederasyon olarak da, kamu sağlığının korunması amacıyla toplumun bilgi eksikliğinin istismar edilmesini önlemek için kontak lens konusunda planlanan kamu spotu yoluyla vatandaşların bilgilendirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.