Tayland Büyükelçiliği, elçiliğin normal şartlar altında açık olduğunu, sadece Vize ve Konsolosluk Bölümü’nün 8 Temmuz itibariyle ziyaretçilerin güvenliği açısından kapatıldığını açıkladı.

Tayland Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada; yazılı ve görsel basında, Ankara'da bulunan Tayland Krallığı Büyükelçiliği'nin kapatıldığına dair bazı haberler yayınlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Büyükelçilik olarak normal şartlar altında açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Sadece Vize ve Konsolosluk Bölümü 8 Temmuz 2015 tarihi itibariyle ziyaretçilerin güvenliği açısından kapatılmıştır. Konsolosluk Bölümü, Büyükelçilik etrafındaki şartlar normale döndüğü zaman tekrar açılacak ve hizmet vermeye devam edecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Tayland Krallığı Büyükelçiliği etrafındaki durumun protestonun gerçekleştiği belli saatler dışında, sakin ve normal seyrinde olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu nedenle, Tayland Krallığı Büyükelçiliği olarak 8 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Büyükelçiliğin güvenliğini sağlama ve koruma anlamında hızlı ve uygun aksiyon alan tüm güvenlik güçlerine ve konuyla ilgilenen diğer Türk hükümeti görevlilerine teşekkürlerimizi sunarız.”

Tayland’ın İstanbul’daki başkonsolosluk binasına yönelik saldırı ve protestolar nedeniyle, Ankara’daki Tayland Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Fahri Konsolosluk’un cuma günü geçici olarak kapatıldığı haberleri basında yer almıştı. İstanbul’da önceki gece, Doğu Türkistan Maarif Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik bir grup, Tayland’da bekletilen Doğu Türkistanlının Çin’e iade edileceği gerekçesiyle, Zincirlikuyu’daki Tayland Krallığı Başkonsolosluğu binasına saldırmıştı. Aynı gün Tayland, kendisine sığınan 115 Uygur Türkünü Çin’e iade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Tayland’ı kınamıştı. Dün de Tayland’ın Ankara Büyükelçiliği yakınlarında protesto gösterisi düzenlenmiş, bir turist Çin vatandaşı olduğu gerekçesiyle saldırıya uğramıştı.

BÜYÜKELÇİLİK’TEKİ BAYRAKLARIN İNDİRİLMESİ

Bu arada Tayland Büyükelçiliği’ndeki bayrakların indirildiği görüldü. Yetkililer ise bayrakların 15 gün önce yırtıldığını ve yenilerinin henüz gelmediğini bildirdi. Güvenlik güçlerinin de tedbirler aldığı görüldü.