Tayvan'da iktidarı elinde bulunduran Milliyetçi Parti Kuo Min Tang (KMT), mevcut cumhurbaşkanı adayı Hung Hsiu-chu yerine Yeni Taipei Şehri Belediye Başkanı ve KMT genel başkanı Eric Chu'yu aday olarak gösterdi. Basın toplantısı düzenleyen Chu, belediye başkanlığı görevinden istifa edip cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

Tayvan'da 16 Ocak 2016'da sandık başına gidilecek. Ülkede tarihte görülmemiş bir siyasi süreç yaşanıyor. Anketlerde tarihinin en düşük seviyesine gerileyen KMT, acil önlem olarak cumhurbaşkanı adayını değiştirmek için parti genel kurulunu topladı. Haziran ayında aday gösterilen Hung Hsiu-chu'nun anketlerdeki oy oranının yüzde 10'ların üzerine çıkamaması üzerine parti kurulu aday değiştirme kararı aldı.

Seçmenler tarafından olumlu karşılanan değişiklik partinin iktidarda kalma ümidini artırdı.

Tayvan halkı tarafından Çin'le olan ilişkilerinden dolayı büyük tepki gören KMT, geçen yıl Kasım ayı sonunda gerçekleşen yerel seçimlerde büyük yara almış ve elinde bulundurduğu 16 belediyeden 11'ini ana muhalefetteki demokratlara kaptırmıştı. Yaşanan hüsrandan dolayı başbakan bakanlar kuruluyla birlikte istifa etmiş, hemen ardından da Cumhurbaşkanı Ma parti başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Aldığı ağır darbeye rağmen Çin politikasında değişikliğe gitmeyen milliyetçiler, genel seçimlerde de iktidarı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Ana muhalefetin adayı Thsai Ying-wen anket sonuçlarına göre açık ara önde. Uzmanlar KMT'nin yaptığı değişikliğin seçime iki aydan az bir süre kalmasına rağmen sonuçları etkileyebileceği görüşünde.