Maliye Bakanlığı’nın bütçe imkanlarında tasarruf gerekçesiyle baroların finansman kaynağında kesintiye gitmek için yaptığı çalışmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) sert tepki gösterdi. TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler, yargıya müdahalenin bir başka örneğini yaşamaya başladıklarını belirtirken Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı ise İç Güvenlik Paketi’ne karşı durdukları için hükümetin kendilerinden öç almak istediğini söyledi.

Taraf Gazetesi’nde gündeme gelen haberin ardından TBB, hükümete sert tepkide bulundu. Vatandaştan alınan harçların TBB’ye aktarılan payının kaldırılmak istenmesine TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler, “Türkiye’de tasarrufa gidilmesi gereken o kadar çok konu var ki yargı alanında savunmanın güçlenmesine yardımcı olacak paylara mı göz diktiler?” eleştirisini getirdi. Öncelikle lüks masraflar ve lüzumsuz harcamaların disipline edilmesi gerektiğine dikkat çeken Besler, “Yargıya müdahalenin bir başka örneğini mi yaşamaya başlıyoruz. Bunların çok iyi düşünülmesi gerekir. Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yargı erkleri içerisinde olan yargılama faaliyetini ve savunmaya yönelik çalışmalarına yönelik ayrılan kaynakları ortadan kaldırmak gibi bir yanlışın içine düşmeyeceğini düşünüyorum. Böyle bir şeye izin vermeyiz.” dedi.

BAROLARI KENDİNE ÇEKEMEYEN HÜKÜMET, BAROLARI ZAYIFLATMAK İSTİYOR

Daha önce benzer bir uygulamanın Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’na yapıldığını hatırlatan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, “Bu proje daha önce Mimarlar ve Mühendisler Odaları imar değişiklikleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önünü tıkıyordu. Baroları kendine çekemeyen hükümet, bu uygulama ile baroları zayıflatmak istiyor.” diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi’nin Meclis'ten geçirilmek istendiği zamanda eleştiril yaklaşan barolardan bir nevi öç alınmak istendiğini belirten Şarklı, “Barolar ile ilgili cezalandırma ve öç alma mantığı güdülüyor. Siyasi iktidarın en iyi yaptığı iş zaten budur. İç Güvenlik Paketi’ne karşı farklı duruş sergileyen, 17-25 Aralık yolsuzluklarına tepki gösteren barolar cezalandırılmak isteniyor. Siyasi iktidarlar nasıl zengin olduklarını önce açıklasınlar. Türkiye’de kaynaklar bu kadar israf edilirken bir taraftan da tasarruftan bahsedilecek.” açıklamalarında bulundu.