Adana'da, özel bir eğitim kurumuna 'vergi incelemesi' adı altında 40 polisle yapılan baskına Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çocuk Hakları Kurulu üyesi Avukat Veysel Tuncil tepki gösterdi. Tuncil, "Bir eğitim kurumuna her ne sebeple olursa olsun, çok sayıda polis eşliğinde adeta bir terör örgütüyle mücadele ediliyor gibi baskın yapılmasını doğru bulmuyoruz." dedi.

Tuncil, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 'çocuğun üstün yararının diğer tüm yararların üzerinde olduğu' yönündeki Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarının korunmasına dair uluslararası sözleşmeye imza koyduğunu hatırlattı. Hafta sonu, kamuoyuna yansıyan bilgiler kapsamında bir eğitim kurumuna çok sayıda polis eşliğinde baskın yapıldığını anlatan Tuncil, her ne sebeple olursa olsun, çocukların öğrenim gördüğü eğitim yuvasına çok sayıda polis eşliğinde baskın yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Bunun özellikle Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun bir davranış olduğunu düşünmediklerini dile getiren TBB Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Tuncil, şunları kaydetti: "Herhangi bir usulsüzlük ya da suç teşkil eden herhangi bir fiil söz konusu ise soruşturma usulü, yapılacak arama usulü el konulacak bilgiler, belgeler mevcut ise bunun ne şekilde yapılacağı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda açıkça bellidir. Özellikle çocukların yoğun olarak bulunduğu okullarımız, başka diğer eğitim kurumlarında herhangi bir suç soruşturmasının bir imaj zedelemesini hedef alır şekilde yapılmasını biz açıkçası çocukların üstün menfaatine uygun olmadığını düşüncesindeyiz. Elbette bir suç varsa soruşturulmalıdır. Herhangi bir usulsüzlük varsa yasal anlamda gereği yapılmalıdır. Ancak burada gözetilmesi gereken temel ilke özellikle eğitim kurumlarında öğrenim gören yavrularımızın bu tür soruşturmalardan psikolojik yönden etkilenebileceklerini göz önünde bulundurarak olabilecek en üst düzeyde hassasiyet gösterilmesi gerektiğidir."

Adana'da geçtiğimiz hafta cumartesi günü Özel Burç Eğitim Kurumları Çukurova okullarına, daha önce okulun servis işlerini yapanların şikayeti üzerine, Emniyet Kaçakçılık ve Oganize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro ekipleri, 40 polisle baskın yapmıştı. Okulda inceleme yapan 5 vergi memuru, polislerle birlikte iki bilgisayarın imajlarını almıştı. Polisin bir eğitim kurumuna yaptığı baskın halen kamuoyunda tartışılırken, bunun hukuksuzca gerçekleştirilen bir işlem olduğu da belirtiliyor.