Türkiye Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde 'Ankara’nın Oyları' ile 'Oy ve Ötesi' gruplarının ortak çalışmasıyla TBB merkezinde oluşturulan Seçim Güvenlik Merkezi, çalışmalarına başladı. Hukukçulardan oluşturulan merkezde Türkiye’nin her yerinden seçimlerle ilgili gelen şikayetlere hukuki destek veriliyor. Suriyelilerin bazı sandıklarda oy kullandığına dair bilgiler gelen şikayetler arasında bulunuyor.

TBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sabri Erdal Güngör seçim güvenliği için oluşturular merkez hakkında yaptığı açıklamada, amaçlarının hukuka uygun, dürüst ve adil bir seçim yapılması olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Sabri Erdal Güngör, şu bilgileri paylaştı: “Seçim güvenliği üst kavramı altında bir çalışma yürütüyoruz. Bu hareketin öncülüğünü 'Oy ve Ötesi' ile 'Ankara’nın Oyları' grubu başlattılar ve bize de başvurdular hukuksal katkı için. Biz de bunu yönetim kurulu kararı olarak destek tanımı altında çalışmalarımıza başladık. Avukat arkadaşlarımız sabah 6’dan beri burada çalışıyorlar. Avukat sayımız sürekli artarak çalışmalarımız devam ediyor. İlk telefon saat 06.40'da geldi. Sandık oluşumuna yönelik tereddütte bizim ekibimizden yardım istiyorlar. Türkiye’nin her bölgesinden telefonlar geliyor. Muhtelif şikayetler. Yer yer klasik bilinen elektrik kesintileri iddiası. Elektrik kesintisi ki henüz akşam saatlerini idrak etmediğimiz için çok fazla anlamlı değil ama Bursa Maraş ve İstanbul’da belli bölgelerde elektrik kesintisi haberini de almış bulunuyoruz.”

'SURİYELİLERİN BAZI SANDIKLARDA OY KULLANDIĞI ŞİKAYETLERİ GELİYOR'

Güngör, Suriyelilerin bazı sandıklarda oy kullandıklarına ilişkin şikayetler geldiğine de belirterek, şunları aktardı: “Bazı bölgelerde Suriyelilerin seçmen kağıdı ile oy kullanma teşebbüsünün olduğunu duyuyoruz. Telefon bilgisi olduğu için teyit şansımız olmadı. TC kimlik numarası olmayanların oy kullanması hukuken mümkün değil. Bir iddia şeklinde intikal etti. Biz de gerekli hukuki yardımı yaptık. Derhal bunu tutanağa bağlayın belki o sandıkta seçimin iptaline kadar gidecek ciddi hukuki sonuçlar çıkabilecektir. Bunun dışında yurt çapında bazı bölgelerde müşahitlere yönelik uzak tutma yaklaştırmama gibi iddialar var. Bunların da tutanağa bağlanmasını öneriyoruz arayanlara. Yer yer hukuki yardım talepleri yükseldiğinde bölge barolarına ulaştırıyoruz. Buradaki çalışmanın bir özelliği partiler üstü. Biz seçimin hukuk güvenliği, hukuk üstünlüğü temelinde seçim güvenliği içinde dürüst, adil, düzgün bir seçimle oyların sandığa dürüstçe yansıması, dürüstçe sayılması noktasındayız. Hukuka uygun bir seçim yapılması, hukukun üstünlüğüne uygun bir seçim yapılması arayışının ifadesi çalışmamızın özü buna dayanmaktadır. Umarım tartışılmayan çok düzgün bir seçim yaşarız. Şu ana kadar çok aksine dönük bir işaret görmüyoruz. Herhalde bu hassasiyetlerin karşılık bulmasının bir anlamı bu.”

TBB merkezinde oluşturulan Seçim Güvenliği Merkezi’nin telefonları şöyle: "0 312 988 16 70-71-72-73-74-75."