Türkiye Barolar Birliği'nin de aralarında bulunduğu 22 baro, İzmir Barosu’nun ev sahipliğinde Çeşme’de yaptığı genişletilmiş Ege-Marmara Baroları toplantısında, ortak bir bildirin altına imza atarak Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas dönemde yeni kurulacak hükümeti hukuka davet etti. Yapılan yazıla açıklamada bu çağrıya yapmanın tarihsel bir görev olduğu vurgulandı. Türkiye'nin zor bir süreçte gerçekleşen önemli bir genel seçimden çıktığı ve seçmenin tercihini ortaya koyduğu, bu tercihe saygı duyulması gerektiği belirtildi. Barolar olarak siyasi bazı düşünce ve tespitlerinin olabileceği ancak önceliklerinin hukuk, hukuk devleti ve hukuk güvenliğinin olduğu vurgulandı.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAYACAK ÖNLEMLER SURATLE ALINMALI'

Barolar ülkenin içinde bulunduğu hassas dönemde yeni kurulacak hükümetten toplum ve hukuk adına acil olarak şu taleplerde bulundu: "Geçtiğimiz süreç, hukukla oyuncak gibi oynamanın, hukuku siyasete alet etmenin, yargıyı itibarsızlaştırmanın, yargıyı ve hukuku bir silah gibi kullanmanın hiçbir kimseye bir yararının olmadığını göstermiştir. Böyle bir ortamda hiç kimsenin hukuk güvenliği yoktur ve olamaz. Demokrasinin temeli hukuk devleti, hukuk devletinin temeli de kuvvetler ayrılığıdır. Hiçbir oy oranı bir siyasi iktidara dilediğini yapma imkanı vermez. Siyasi iktidarlar da anayasa ve hukukla bağlı ve sınırlıdır. Yargı da tıpkı yasama gibi meşruiyetini ve gücünü anayasadan almakta ve Türk milleti adına yetki kullanmaktadır. Her iktidar, yargı denetimini kabullenmek ve hukuk devletini içselleştirmek zorundadır. Yargının ve HSYK’nın üzerindeki baskılar kaldırılmalı, yargı bağımsızlığını sağlayacak önlemler suratle alınmalı, siyasi iktidarın ve başka bazı güç odaklarının yargıya hakim olmasına izin verilmemeli, yargıya sızan tüm güç odakları etkisiz hale getirilmelidir. Geçmiş dönemde başta TCK, CMK ve PVSK olmak üzere hukuk devleti ilkesine aykırı, hak ve özgürlükleri tehdit eden ve sınırlayan düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır. Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu daha demokratik hale getirilmelidir. Günlük siyasi amaçlarla yapılan yasal değişikliklerden, torba yasa uygulamasından vazgeçilmeli, hukuki istikrar ve güvenlik sağlanmalıdır. Yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyen, savunma hakkını engelleyen düzenleme ve uygulamalar derhal kaldırılmalıdır."

Bildiriye İmza atan Barolar; TBB, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecek, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Ispırta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Tekirdağ, Sakarya.