Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, “Türkiye’nin hükümete ihtiyacı var. Bu millet bu tabloyla bir hükümet istiyor. Her partinin koalisyonda yer alabilmesi lazım. Çünkü millet ‘uzlaşın’ dedi. Mecliste grubu bulunan dört partinin de bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için bir araya gelip yapıcı olarak görüşmelere başlamaları lazım. Eğer bu olmazsa seçime gidilir” dedi.

Yılmaz, Sivas’ta yayın yapan Kanal 58 televizyonundaki programa katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Meclis Başkan adayı olmayı beklemediğini anlatarak, “İnsan bakan olup gidecek, sonra meclis başkanı olarak geleyim diye ne bir şey düşündüm ne de aklımdan geçti. AK Parti içerisinde 258 milletvekili var. Benim dışımda 257 milletvekili var. Başbakanı dışarıda tutarsak 256 arkadaşım da bunu hakkıyla yapacak durumdaydı. NATO savunma bakanları toplantısı vardı bende o toplantıdaydım. Üç gün orada kaldım. Döndükten sonra TBMM başkan adayları arasında benim de ismimin geçildiği ifade edildi. Dolayısıyla onun üzerine ben de öğrendim” diye konuştu.

“KOALİSYONA GİRMEYİZ DİYENLER ŞİMDİ ‘KATILIRIZ’ DİYOR”

AK Parti'nin kırmızı çizgileri olmadığını kaydeden TBMM Başkanı, "AK Parti'nin amacı ve ilkesi de bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamaktır. Bu ülkenin hizmete ihtiyacı var. Çevremizde ateş çemberi var. Bu ateş çemberi içerisinde bu ülkeyi esenlikle, güvenlikle limana ulaştırmak lazım. 2023 yıl hedefi veya ondan sonra evlatlarımıza daha iyi bir Türkiye bırakmak lazım. Dolayısıyla kırmızı çizgi koyarsanız kendinizi kısıtlarsınız, bu milleti hizmetten alıkoyarsınız. Bence seçim yapıldıktan bu zamana kadar ki sürede o kırmızı çizgileri olanların bir çoğunun kırmızı çizgisinin de farklı bir söyleme dönüştüğünü gördük. Dolayısıyla bu aranın dahi faydalı olduğunu düşünüyorum. İlk başta biz koalisyona girmeyiz, koalisyona katılmayız diyenler şimdi en azından her birisi şunlar olursa koalisyona katılırız diye açıklamada bulundular. Ben bir koalisyon olursa bu ülke için iyi olacağını düşünüyorum. Koalisyonda da ilkeler bazında birleşmek lazım” şeklinde konuştu.

Yılmaz, şunları söyledi: “Bu millet AK Parti’ye yüzde 41 vererek hükümeti kurmak için sorumluluk verdi. Dolayısıyla sorumluluğu ağır olanların kırmızı çizgisi olmaz. Bu millete bir hükümet koymak lazım, bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak lazım. Bakın Yunanistan'ı görüyorsunuz değil mi? Orada da bir ekonomik sıkıntı var. Yani güneyimizde bir güvenlik sorunu var, batımızda da bir ekonomik sorun var. Allah'a hamd olsun ne güneydeki güvenlik sorunu ne de batıdaki ekonomik sorun buraya gelmedi. Dolayısıyla Türkiye'de sorumluluğu ağır olanların daha geniş olması lazım, şu ana kadar gördüğüm birinci partinin daha geniş davrandığıdır."

“MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ BLOK OLMADIĞINI GÖSTERDİ”

Meclis başkanlığı seçimlerine değinen Yılmaz, "Bazıları AK Parti karşısında bir blok olsa iyi olacağına ilişkin söylemde bulunuyor. Ancak Meclis başkanlığı seçimi de gösterdi ki mecliste bir blok yok. Yani her parti bir diğeriyle uzlaşabilir, bir araya gelebilir. Türkiye'ye hizmet noktasında adım atabilirler. Kılıçdaroğlu bunu isteyebilir. HDP de isteyebilir o da çok net ancak MHP isterse Kılıçdaroğlu'nun dediği doğru olur. MHP'nin söylemine baktığımızda da ‘Onun (HDP’nin) bulunduğu noktada biz bulunmayız' diyorlar. Dolayısıyla bu üçüncü alternatif, MHP'nin söylemine bakınca biraz hayal oluyor. Sonuçta bu ülkeye hizmet gerçekten sorumluluk gerektirir. Yani elini taşın altına koymak gerekiyor. İktidar yıpratır. Yıpranmaya kim talip CHP mi talip, MHP mi talip? Kırmızı çizgileriyle görüşmelerde ortaya çıkacaktır” dedi.

“AK PARTİ’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ YOK”

AK Parti’nin iktidara mecbur olduğu yönünde söylemlerin hatırlatılması üzerine Meclis Başkanı Yılmaz, “AK Parti koalisyona mecbur değil, dolayısıyla illa koalisyonda veya hükümette bulunmak gibi bir derdi yok. Ama tek başına hükümet kurulmuyor. AK Parti'nin niye kırmızı çizgisi yok derseniz, bu ülkeyi yönetme sorumluluğunun gereği olarak bir kırmızı çizgisi yok. Ancak diğer partiler olmazları ileri sürerlerse, o kırmızı çizgiler kendilerinin daha önce öne sürdükleri gibi olmazsa olmaz derlerse, AK Parti o zaman bu aziz millete şunu söyleyecek ki; ‘Bakın samimi olarak hükümet kurmak için çalıştım ancak olmayacak şeyleri bu ülkenin bu milletin faydasına olmayacak şartları önümüze koydular.’ Bu şartlarda girilebilecek bir koalisyonun bu ülkeye hizmet etmeyeceği kanaatine ulaştıklarında koalisyon görüşmelerinden çekilecek millete gidecektir diye düşünüyorum. Kendi açıklamaları da o yönde” diye konuştu.

“HER PARTİNİN KOALİSYONDA YER ALABİLMESİ LAZIM”

Koalisyon olması gerektiğinin altını çizen TBMM Başkanı, “Her partinin koalisyonda yer alabilmesi lazım. Çünkü millet ‘uzlaşın’ dedi. Milletin mesajı bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak. Bu mesajı her parti alırsa bu ülke bir hükümete kavuşur diye düşünüyorum. Türkiye’nin hükümete ihtiyacı var. Bu millet bu tabloyla bir hükümet istiyor. Mecliste grubu bulunan dört partinin de bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için koalisyon için bir araya gelip yapıcı olarak görüşmelere başlamaları lazım. Eğer bu olmazsa seçime gidilir ama seçim sonucu ne olur bu milletin ona karar vermesi lazım” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun, koalisyonun 4 yıl sürmesi gerektiği yönündeki sözlerini de hatırlatan Yılmaz, "Kılıçdaroğlu ‘koalisyon kısa dönem değil, seçime kadar ülkeyi götürecek, ülkeyi hükümetsiz bırakmayacak bir protokol üzerinde anlaşabilmek, hükümeti kurmak ve hükümeti 4 yıl sürdürmek gerekir’ diyor. Bunun için her partinin yapıcı olması gerekir” ifadelerini kullandı.