Radyasyonlu ve tehlikeli atık olduğu iddia edilen Fpso Kuito isimli gemi gerekli incelemelerin ardından Aliağa Gemi Söküm Tesislerine çekildi.

Tavşan Adası açıklarında bekletilen tartışmalara neden olan petrol tankeri 'Kuito' gemisi, komisyon raporlarının temiz olduğunun açıklanmasının ardından Aliağa Gemi Söküm Tesislerinin bulunduğu limana giriş yaparak, karaya oturtuldu.

Söküm yapılmak üzere Angola'dan, getirilen ve gerekli izinleri alınan 'Kuito' adlı gemi, 5 romörkör tarafından İzmir'in Aliağa ilçesindeki, gemi söküm tesislerine çekildi. 50 bin ton ağırlığındaki geminin, yaklaşık iki yılda 150 işçi tarafından sökümünün yapılacağı açıklandı.

'ALİAĞA'YA GELEN EN BÜYÜK GEMİ'

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, geminin sökümünün 2 yıl süreceğini ve gemiden 48 bin ton çelik elde edileceğini söyledi. Geminin söküm için Aliağa'ya gelmesinin Türkiye'nin zaferi olduğunu belirten Şimşek, 50 milyon dolarlık bir ekonomik kaynak değeri taşıdığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Yapılan ölçümlerde en düşük radyasyon değeri 5 mikroradyan, en yüksek ölçülen değer ise 23 mikroradyan olarak tespit edildi. Ölçülen bu değerler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verilen 50 mikroradyan sınır değerin altındadır. Kargo tanklarında ise herhangi petrol türevi ürün bulunmadığı görüldü. Gemide gaz ölçer cihazıyla yapılan ölçümlerde, tanklardaki solunabilir hava değerinin yüzde 20,9 oksijen olduğu ve patlayıcı, parlayıcı herhangi risk içermediği ölçülmüştür. Biz ülkemize atık sokacak insanlar değiliz. Hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Bu gemi 330 metre uzunluğunda ve 60 metre enindedir. Bu haliyle şu ana kadar Aliağa'ya gelen en büyük gemi olma özelliğindedir."