Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczanelerin zararları karşılanmadığı için ciddi bir darboğaza sürüklendiklerini ve birçoğunun iflas noktasına geldiğini söyledi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada ilaç pazarındaki ürünlerin neredeyse yarısının ciro bazında 10 TL ve altında olduğunu söyleyerek, ilaç fiyat düşüşlerinden dolayı eczanelerin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığının da altını çizdi. Saydan, "Bugün eczacıların gerek devletin yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı uğradığı zararların telafi edilmemiş olması, gerekse ülke ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda ilaç ve eczacılık hizmeti sürdürülebilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

2005 yılında SSK’lıların ve Yeşilkartlıların serbest eczanelere açılım sürecinde yapılan değişiklik ve düzenlemeler sonucu ilaç fiyatları düşürüldüğünü ve ilaç firmalarının devlete eczaneler üzerinden ıskonto uygulamasının hayata geçirildiğini kaydeden Saydan, şöyle devam etti: “Ancak bu yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesinden bu yana geçen sürede eczacıların raflarında bulunan ilaçlardan dolayı oluşan zararları karşılanmadığı gibi yapılan yasal düzenlemelere rağmen her hafta yapılan indirimlerin yanı sıra 2011 ve 2012 yılında yapılan toplu fiyat düşüşleri ve Kamu Kurum Iskontosundaki artışlardan oluşan zararlar bile hala karşılanmamıştır. İlaç firmaları, Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı'ndaki ve Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki yeni düzenlemelere ve hatta yargı kararına rağmen eczacıların raflarında bulunan ilaçlardan dolayı oluşan zararlarını karşılamamakta ısrar etmektedirler.”

“BİRÇOĞU İFLAS NOKTASINA GELMİŞTİR”

Saydan açıklamasını şöyle tamamladı: “Diğer taraftan özellikle son beş yıldır ilaç fiyatlarının neredeyse hiç artmamış olması eczane ekonomilerinin enflasyon karşısında yüzde 50'den fazla erimesine neden olmuştur. Eczanelerin kira, elektrik, personel vb. tüm giderleri en az enflasyon oranında artarken iş hacimleri artmasına rağmen cirolarının artmaması eczane ekonomileri için ciddi anlamda yıkıma neden olmuştur.

İçinde bulunduğumuz bu süreçte eczanelerimizin zararları karşılanmadığı için eczacılarımız ciddi bir darboğaza sürüklenmiş ve bir çoğu iflas noktasına gelmiştir. Her gün çıkan yeni uygulamalar ve vatandaşla sürekli karşı karşıya bırakılan eczacılarımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır.

TEİS olarak yetkililerin öncelikle ve ivedi olarak eczacıların uğradığı zararların karşılanması yönünde yapılan düzenlemelerin uygulanmasını mutlaka sağlamalarını istiyoruz. Halk sağlığının korunmasının ancak ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamı ile mümkün olduğunu yetkililer asla unutmamalılar.”