Milli sporcu Kemal Özdemir, tek koluyla Van Gölü’nde temiz su kaynakları mücadelesi için kulaç attı. Engellilerin su sporuna ilgisini artırmak için yüzdüğünü belirten milli sporcu Özdemir, "Van Gölü eğer bir önlem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz değerler arasında yer alacaktır. Yakında yüzecek deniz ve göller bulamayabiliriz. Deniz ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadeleye destek olmalıyız." dedi.

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) ve engelli milli sporcu Kemal Özdemir, hem deniz ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadelesine dikkat çekmek hem de engellilerin su sporuna ilgisini artırmak amacıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği'nin destek verdiği etkinlikte Van Gölü'nde bulunan Akdamar Adası'na yüzdü. Daha önce de deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla tek koluyla İstanbul Boğazı, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Zonguldak'ta yüzen Özdemir, bu sene de göllerdeki kirliliğe dikkat çekmek için Van Gölü'nde kulaç attı. Akdamar Adası'na 1 kilometre uzaklıktaki bir mesafeden saat 10.00'da yüzmeye başlayan Özdemir, yaklaşık bir saatin ardından adaya ayak bastı.

Milli sporcu Özdemir, hem göl ve deniz kirliliğine dikkat çekmek hem de engellilerin su sporuna olan ilgisini artırmak amacıyla deniz ve göllerde yüzmeye karar verdiğini söyleyerek, "Proje kapsamında yüzdüğüm Van Gölü eğer bir önlem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz değerler arasında yer alacaktır. Yakında yüzecek deniz ve göller bulamayabiliriz. Denize ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadele eden TURMEPA'ya destek olmalıyız." şeklinde konuştu.

TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk ise Van'da 2006'da Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çevre eğitimleri verdiklerini, 2008 yılında ise Deniz Süpürgesi'ni Van'a getirerek hibe ettiklerini belirterek, "Aradan geçen uzun zamana rağmen Van ile bağımız hiç kopmadı. 2012'de başlattığımız 'Her Kulaç Denize Bir Nefes' projesinin gelişip, göllerimizde de başarıyla devam etmesi bizim için çok sevindirici bir durum. Unutmayalım ki su kaynaklarımız yok olursa o bölgede yaşayan herkesi etkileyecektir. Bu sebeple milli değerlerimizden olan Van Gölü'nün geleceği için gölün etrafındaki biyolojik arıtma tesislerinin sayısı en kısa zamanda artmalı ve faaliyete geçirilmelidir. Sanılanın aksine oksijenimizin yüzde 70'ini denizler ve göllerden sağlıyoruz. Akciğerlerimizi söndürmeyelim ve nefesimizi tüketmeyelim." diye konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da TURMEPA'ya ve Kemal Özdemir'e teşekkür ederek, Van TSO olarak Van Gölü ve Van için düzenlenen çevre faaliyetlerini sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Van Gölü’nün 1700 metre yükseklikte, dünyanın 4'üncü büyük gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölü olduğunu belirten Takva, "Başka Van Gölü yoktur. Bu coğrafyada bir dünya değeri olan Van Gölü ayrıca kendi kendini temizleyebilen, yaraları tedavi eden bu gölde yüzen Vanlılar olarak bizler biliyoruz ve kimse Van Gölü'nde yüzmeden ölmesin diyoruz." ifadelerini kullandı.