Fatih'te yavru kedileri tekmeleyerek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan sanığın cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye gönderilmesine karar verildi.

Yavru kedileri tekmeleyerek öldürdüğü güvenlik kamerası görüntülerine yansıyan sanık Derya Koçak’ın yargılanmasına İstanbul 79. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya sanık Koçak gelmedi. Avukatı hastanede tedavisinin sürdüğünü belirtti.

Duruşmaya kedisi kaybolan mahalle sakinlerinden Ayşe Kayan şikayetçi olarak katıldı. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan avukatlar da davaya katılma talebinde bulundu. Şikayetçi Kayan, sanıkla aynı mahallede yaşadığını, sanığın kedi ve köpekleri öldürdüğünü bildiğini söyledi. “Kedim kaybolmuştu. Bir arkadaşım sanığın aldığını görmüş. Bir daha kedime ulaşamadım. Sanığa ‘sen mi aldın?’ diye sordum. Bunun üzerine bana saldırdı. Ölümle tehdit etti. Elinde jilet de vardı. Daha sonra can güvenliğim için başka yere taşındım. Şikayetçiyim cezalandırılmasını istiyorum.” dedi.

Mahkeme, Kayan ile birlikte avukatların davaya katılma taleplerini kabul etti.

Mahalle sakinlerinden Hülya Mengüş tanık olarak dinlendi. Sokak hayvanlarını beslediğini ifade eden Mengüş, sanığın yavru kedileri tekmelediğini güvenlik kamerası görüntülerinden gördüm. Başka bir tarihte de yavru kedileri tekmelerken görmüştüm. Elinde jiletle Ayşe Kayan’ı tehdit ettiğini de duydum.” diye konuştu.

Sanığın avukatı Emine Altunbay, müvekkilinin yüzde 80 şizofren olduğunu ve şu an hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Dışarda olmasının ailesi için de tehlike oluşturduğunu kaydeden Altunbay, müvekkilinin tedavisinin yaptırılmasını talep etti.

İstanbul Baros avukatlarından Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, “Sanığın şizofren olduğu söyleniyor. Hastaneye giriyor 2-3 hafta sonra çıkıyor. Sürekli olarak hayvanlara ve mahalle sakinlerine şiddet uyguladığı fotoğraflarla da sabittir. Sürkeli hastaneye kaldırılıyor ve şifa bulduğu belirtilerek gözetim altından çıkarılıyor ve toplum içine salınıyor.” dedi.

Kanunlara göre akıl sağlığı yerinde olmayana ceza verilmediğini hatırlatan baro avukatları, sanığın 2-3 hafta sonra salındığını, sürekli suç işlediğini kaydetti.

Bunun üzerine hakim, kendisinin yasal olarak yapacağı bir şey bulunmadığını kaydetti. Benzer olaylarda mahkemenin 2-3 hafta gözetim altında tutulmasına karar verebildiğini belirten hakim, “Maalesef cinayet işleyen bile 1 yıl gözetimden sonra bırakılıyor. Biz gözlem altında tutun diye gönderiyoruz. Onlar da ‘sosyal şifa bulmuştur’ diyerek bırakıyor. Çözümsüz bir durum.” ifadelerini kullandı.

Öldürülen hayvanlar üzerinde yapılan incelemelerde insan tarafından vahşice öldürüldüğüne dair raporlar bulunduğunu söyleyen avukatlar, bu olayların sanığın şifa buldu denilerek bırakıldığı dönemlerde yaşandığını savundu. Avukatlar, sanığın gözetim altına alınarak tam şifa buluna kadar tedavi edilmesini istedi.

Sanığın avukatı müvekkilinin ablası Filiz Kaynar’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Kaynar, babaları öldükten sonra kardeşinde bu rahatsızlığın çıktığını ve uzun süredir uğraştıklarını anlattı. Kardeşinin Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğünü belirten Kaynar, “Doktorla görüşmesinde kulağına sesler geldiğini söyledi. Kedi sesleri geldiğini söyledi. ‘Ne diyorlar?’ diye sorulduğunda ‘gel diyorlar git diyorlar’ dedi.Bu sesleri duyduğunda kendisini dışarı atıyor. Sadece kedilere yönelik bunu yapıyor. Bize yönelik şiddeti yok, çevreden de şikayet almadık.” diye konuştu.

Mahkeme, sanığın işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği olup olmadığının tespiti için 3 hafta süreyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde gözlem altına alınmasına karar verdi.

İddianamede, Derya Koçak'ın ‘haklı bir neden olmaksızın sahipli hayvanı öldürmek’ suçundan 4 aydan 3 yıla kadar, yavru kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı da tehdit etmek suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere toplamda 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapsi istendi.

12 Ağustos 2014 tarihinde Fatih'te meydana gelen ve güvenlik kamerasına yansıyan olayda iki yavru kedi tekmelenerek öldürülmüştü. Olayın failinin Koçak olduğu tespit edilmişti.