Sarıyer Rumeli Feneri açıklarında 2014 Kasım ayında 13'ü çocuk 27 göçmenin ölümü 9'unun da kaybolmasıyla sonuçlanan tekne faciasıyla ilgili açılan davanın görülmesine başlandı. Biri firari 4 sanığın, ‘göçmen Kaçakçılığı' ve 'olası kastla adam öldürme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 350'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Serkan Uyar, Doğan Odacıoğlu ve Kerem Senayi Çakan ile avukatları katıldı. Afganistan'ın İstanbul Konsolosu Zabihullah Haydari'nin de izlediği duruşmada kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.

Tutuklu sanık Doğan Odacıoğlu, 27 kişinin hayatını kaybettiği teknenin satın alınma sürecini anlattı. Sanıkların tekneyi neden kendisinin üzerine yaptıklarını ve tekne satışından elde edilen paradan neden kendisine 1000 TL komisyon verildiğini bilmediğini öne süren Odacıoğlu, "Benim iki Afgan kökenli işbirlikçi ile görüştüğüm doğru değildir." dedi. Bu iki kişiyi hiç görmediğini ve kendisine göçmen kaçakçılığı yapılacağından haberi olmadığını belirten Odacıoğlu, "Teknenin batışını da sonradan televizyondan öğrendim. Tekne benim üzerime olduğu için de sabah olur olmaz gidip teslim oldum." şeklinde konuştu.

Slovenya'da aşçılık yaptığını ve olaydan 20 gün kadar önce İstanbul'a geldiğini belirten sanık Serkan Uyar ise, "Kerem, Doğan ve Cem'i tanırım ancak sanık Murtaza Haşimi olduğu belirtilen şahsı tanımam. Kerem'i gördüğümde bir arkadaşı için gemi aradığını, benim de yardımcı olmamı istedi." dedi. Teknenin satış işleminden birkaç gün sonra Riva'da teknenin bakımını yaptığını belirten Uyar, göçmenlerin de akşama doğru geldiğini söyledi.

‘GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI’ İDDASINI YALANLADI

Sanık Uyar, "Kerem'in söylediğine göre Apo isimli şahıs arkadaşlarının geleceğini, onlara karşılamasını söylemiş. Tekneye de kendileri bindiler. Onlara yabancı uyruklu bir şahıs rehberlik ediyordu. Cem'de GPS cihazı gördük. Cem telefonda konuşup Romanya lafı da ettiğinden, ben Kerem ve Doğan'a bu tekne ile gidilmez diye söyledim. Biz oradayken tekneye bindiler ve hiç durmadan gittiler." şeklinde konuştu. Sonrasında sahile geldiklerini belirten Uyar, göçmen kaçakçılığı yaptığı iddialarını yalanladı.

Doğan Odacıoğlu ve Serkan Uyar ile 25 yıldır arkadaş olduğunu, firari sanık Murtaza Haşimi ile ise geçen yaz tanıştığını iddia eden sanık Kerem Senayi Çakan, Haşami'nin güzel Türkçe konuşabildiğini ve onun göçmen kaçakçısı olduğunu bilmediğini belirtti.

Sanık Çakan, "Olay gecesi Serkan bana Cem'de GPS bulunduğunu söyledi. Serkan bana Cem'in Romanya'yla konuştuğunu söyledi. Bunlar bir şeyler yapacaklar dedi. Bunun üzerine Cem'i sıkıştırıp sorduk. O da Apo'nun akrabalarının geldiğini, onları açıktaki bir tekneye bırakacaklarını söyledi. Doğan kızdı. Neden daha önce söylemedin dedi. Cem onu ikna ederek bir şey olursa sorumluluğun kendisinde olduğunu söyledi. Sonra ben ve Doğan ayrıldık. Bir süre sonra Serkan'ın işi bitince onu almaya gittik." ifadelerini kullandı. Çakan, "Serkan bize 'ben oradan çıkarken büyük bir minibüs geldi. Çok kalabalıktı. Bu akraba işine benzemiyor.' diye söyledi." dedi.

Tekneyi denize açılmış giderken gördüklerini belirten Çakan, "Cem'i cep telefonundan arayarak bize yalan söylediğini, teknenin çok kalabalık olduğunu ve sahile yanaşmalarını istedim. Bana dönmeyeceğini söyledi. Cem'i tekrar aradığımda ikna ettim ve geri döndü. Fakat 10 dakika sonra manevra yapıp tekrar açığa gitti. Bir süre sonra Cem beni arayarak motorun durduğunu ve Serkan'a sormamı söyledi. 'Serkan motoru boğmuştur' dedi. Kendisine niye dönmedin diye sordum. Bildiğin gibi döneceğim ama Apo engelliyor dedi. Apo'yu arayarak Cem'in dönmesini engellememesini söyledim. Telefonu yüzüme kapattı. Hemen sonra Cem arayarak 'Akü bitti. Marş basmıyor.' diyerek koordinatlarını sahil güvenliğe iletmemizi istedi. Ben de Apo'yu arayarak koordinatları ona verip sahil güvenliği aramasını söyledim." diye konuştu. Sanık avukatları da duruşmada söz alıp müvekkillerinin olayda bir suçları olmadığını öne sürdüler.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamı kararlaştırılan duruşma ertelendi. Firari sanık Murtaza Haşimi hakkındaki yakalama kararının da devamına karar verildi.

İDDİANAMEDEN

Sarıyer Rumeli Feneri'nde 27 kişinin öldüğü tekne kazası ile ilgili hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Afgan asıllı Mürteza Haşimi, Serkan Uyar, Doğan Odacıoğlu ve Kerem Sinayi Çakan hakkında olayda hayatını kaybeden 13 çocuk için "olası kastla çocuğun ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla 13'er kez müebbet hapis cezası istendi. Savcılık, hayatını kaybeden 14 kişi için ise sanıklar hakkında "olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla toplamda 280 yıldan 350'şer yıla kadar hapis cezası talep ederken ayrıca "göçmen kaçakçılığı" suçlamasıyla 4,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istedi.