Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Yılmaz, aileleriyle ortak bir şeyler paylaşmak hevesi ve kendini büyümüş hissetme isteğiyle oruca başlayacak olan ergenlik öncesi çocukların öncelikle yarım gün oruç tutmalarının faydalı olduğunu söyledi. Yaz mevsimi ve beraberindeki sıcakta, 17 saat kadar birdenbire aç kalmanın çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “Çocukların metabolizması erişkinlerden tamamen farklıdır. Büyümeye programlı bir metabolizma, temel besin elementlerinden protein, yağ, şeker ve özellikle vitaminlerin dengeli bir şekilde ve mutlaka düzenli olarak alınmasını gerektirmektedir." dedi.

'SAHUR İHMAL EDİLMEMELİ'

Sıcağın yoğun olduğu ve orucun uzun sürdüğü bu dönemde sahur öğününü atlamanın sağlık yönünden çok tehlikeli olabileceği üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Bu sebeple susamaya neden olmayacak, hafif, bol lifli, kızartma, hamur işleri gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltı türü yiyeceklerin tüketilmesini öneriyorum. Tabi bu öğünü zamanında tüketmek de önemlidir. Yatmadan önce yemek veya hiç yememek yanlış bir uygulama olacaktır. Bu şekilde ertesi gün yaşanabilecek halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz durumların da oluşmasına engel olunabilir" diye konuştu.

'İFTARDA LOKMALAR ÇOK İYİ ÇİĞNENMELİ'

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, ister çocuklar, isterse büyükler olsun iftarda bir anda iyi çiğnemeden lokmaları yutmalarının ve fazla gıda tüketmelerinin hazımsızlık sorunlarına yol açabileceğine değindi. Şeker ihtiyaçlarını, öncelikli olarak şeftali, karpuz, kayısı ve üzüm gibi sulu meyvelerden sağlamalarının oruç tutacakların vitamin ile mineral dengesinin korunmasını sağlayacağını açıkladı.

'KABIZLIĞA KARŞI NE YAPMALI?'

Ramazan ve oruç ile karşılaşılan kabızlığa da tavsiyeler aktaran Yrd. Doç. Dr. Yılmaz; "Yetersiz sıvı bu dönemlerde genelde konstipasyon diğer bir değimle kabızlık riskini arttırır. Sancılı karın ağrıları, şişkinlik yaşayan bireyler daha gergin bir gün geçirirler. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12 bardak sıvı almalarını ve iftardan 1,5- saat sonra meyve tüketilmesin tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.